Hopp til innhold

Forstår at rumenerne ble frustrerte

Den ortodokse presten Christoforos Schuff forstår frustrasjonen til rumenerne som måtte betale over 100 000 i gebyr. Rumenerne ble stoppet på kaia i Kristiansand med over en halv million kroner, som ikke var deklarert.

Ble stoppet med over 500 000 kroner

AMPERT: Det ble kaotisk for politiet og tollvesenet da noen av rumenerne slo seg vrange på kaia i Kristiansand i går. Den ortodokse presten Christoforos Schuff skjønner frustrasjonen.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Fader Christoforos Schuff

Fader Christoforos Schuff har god kjennskap til det rumenske miljøet i Kristiansand.

Foto: Øivind Eskedal / NRK
Rumener

Frustrerte rumenere måtte betale over 100 00 kroner i gebyr.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK
Helge Breilid

Helge Breilid i tollvesenet

Foto: NRK

– Jeg forstår at de er frustrerte. De opplever dette som en forskjellsbehandling, sier Schuff som har brukt mye tid på å hjelpe og bistå rumenerne i Kristiansand.

Stoppet med 520 000 kroner

Totalt 16 personer fordelt på to kjøretøy ble fredag stoppet av tollvesenet i Kristiansand da de var i ferd med å reise ut av landet med danskeferja.

I de to bilene ble det funnet til sammen 520 000 norske kroner.

Ifølge loven skal det meldes ifra til tollvesenet om man tar med mer enn 25 000 kroner inn eller ut av landet.

Dermed måtte rumenerne betale 104 000 kroner i overtredelsesgebyr.

– Det at politiet og tollvesenet har tatt disse pengene som en slags skatt kan juridisk sett være riktig, men man kan sette spørsmålstegn om det er etisk riktig. Særlig når dette går til fattige folk som skulle tilbake til Romania, sier Schuff.

– Disse storfamiliene samler inn penger til å bygge på husene sine. Noen bygger en utedo, andre bruker pengene på å få innlagt vann. Dette vet vi at de aller fleste bruker pengene sine på.

Amper stemning

Etter flere timer med diskusjoner og til tider amper stemning på kaia i Kristiansand fredag ble noen av dem satt i håndjern.

En av rumenerne lot seg intervjue av NRK.no og sa følgende:

– Jeg har jobbet for pengene og må ha dem med til barna mine. Jeg har papirer på at jeg har tjent pengene.

Men etter en stund godtok rumenerne overtredelsesgebyr på over 100 000 kroner.

16 rumenske statsborgere ble tatt med over 500-tusen kroner i kontanter, da de var på vei ut av landet i dag morges. De ble stoppet på vei ombord i danskeferja i Kristiansand.

– Burde kjent til reglene

Kontorsjef ved tollvesenet i Kristiansand, Helge Breilid, mener rumenerne burde kjenne reglene for å ta med seg større pengebeløp ut av landet.

– Dette er jo ikke noe som kun gjelder for Norge. Dette gjelder i hele Europa. Det finnes beløpsgrenser som skal deklareres ved ut- og innreise. Rumenerne burde kjent til dette, sier Breilid.

Ifølge Schuff oppstår det stadig problemer når politiet eller andre etater kommuniserer med utenlendinger som snakker dårlig engelsk.

– Kanskje kunne politiet og tollvesenet informert dem om hvordan dette skulle gjøres. Da kunne de fått en sjanse til å gjøre dette lovlig og problemene ville ikke oppstått.

– Pengene var gjemt

Men Breilid forklarer at pengene var gjemt.

– Pengene ble funnet overalt. Under skjørtene til kvinnene, i bagasjerommet og i håndbager, sier han til NRK.no.

Likevel synes Schuff det hele er et paradoks.

– I Norge gir vi store summer skattefrie gaver til organisasjoner, men når det går til individer som bruker pengene på seg selv og sine familier så mistenkeliggjør vi dem. Det er et paradoks, avslutter Schuff.

Rumenere pågrepet i Kristiansand

PÅGREPET: Politiet måtte trå til da rumenerne ikke ville forlate området

Foto: Per-Kåre Sandbakk/NRK

Siste nytt fra NRK Sørlandet

Erlend Hustad

Full kok etter rødt kort – Jerv-treneren slakter dommeren