NRK Meny
Normal

Først kom flammene, så kom flommen

I august tok flammene festlokalet «Løa», i oktober ble det fredede selskapslokalet «Hovedgården» på samme tomt, rammet av storflommen på Sørlandet.

Vigeland Hovedgård

Hovedgården ligger snaue 100 meter fra elva Otra.

Foto: Marita Holberg

Selskapslokalene på Vikeland i Vennesla er blant de mest populære på Sørlandet. Nå må de historiske byggene fra 1840-tallet restaureres.

Løa ble totalskadd under en påsatt brann tidligere i år, mens Hovedgården fikk alvorlige vannskader under flommen.

Bjørketrør

Hovedgården ligger idyllisk til, med utsikt og nærheten til elven Otra. Området er omringet av bjørketrær som ble svært våte under flommen.

Foto: Marita Holberg

Omfattende vannskader

Det er Norsk Hydro som eier Vigeland bruk, som igjen har ansvaret for Vigeland Hovedgård.

Informasjonssjef i Norsk Hydro, Øyvind Breivik, sier de ikke har hatt takstmann eller saneringsfirma på befaring enda, men at bygget fikk alvorlige skader under flommen:

– Foreløpig er det konstatert omfattende vannskader på et kjøkken og på møbler i kjelleren. I tillegg er varmekablene i gulvet defekte.

Riksantikvaren skriver at Vigeland hovedgård opprinnelig ble bygget som lystgård for kunstneren Casper Wild i 1842, og at bygget er et meget tidlig eksempel på sveitserstilen.

Løa, brann, åsted

To personer ble siktet for brannen på Løa i august.

Foto: Morten Krogstad / NRK

– Ufattelig

Daglig leder for restaurant- og cateringvirksomheten på Vikeland, Arild Dale, har hatt en hektisk høst. Han sier at det oppleves som litt ufattelig at begge de historiske byggene nå må restaureres.

– Vi må stenge Hovedgården i perioder. Vannet stod 60 centimeter høyt i kjelleren. Dette genererer bare enda mer jobb for oss. Vi jobber jo iherdig for å fikse opp Løa for tiden.

Dale sier at de har jobbet med å få andre aktører til å holde bryllup, fester og arrangementer som egentlig skulle ha vært i lokalene på Vikeland.

Men den sindige sørlendingen bruke ikke mye tid på å sutre.

– Nå har uhellet skjedd. Ferdig med det. Vi må se fremover! Vi skal bygge opp to funksjonelle og flotte bygg på Vikeland. Dette blir bedre enn noensinne!

Laster kart, vennligst vent...

Her ligger selskapslokalene. Vennesla sentrum er rundt fem minutter lenger nord.