NRK Meny
Normal

Er dette veien til lykkeland?

Styrkeprøven Kristiansand - Hovden gir syklistene mer lykke og et bedre samliv, viser forskning.

sykkelritt Kristiansand - Hovden

Timer på sykkelsetet de mer enn 20 mila til Hovden i Setesdal - kan gi mer enn ømme muskler og mørbanka bakender.(arkivfoto)

Foto: NRK

Til helga stiller over 2000 sørlendinger til start i sykkelrittet Kristiansand - Hovden.

Universitetet i Agder har undersøkt deltakerne i det stadig mer populære rittet gjennom Setesdal. Resultatene er klare, ifølge førsteamanuensis Rune Høigaard.

Seks av ti mannlige syklister sier de får et bedre forhold til kona.

– De kommer godt ut på en skala vi har brukt som viser selvrapportert glede eller lykke, sier Høigaard.

– Ikke ensomme cowboyer

Mens mange tilbringer timer på sykkelsetet for å komme i form, hører vi om menn i midtlivskrise, sykkel- enker og sprengte husholdningsbudsjett til fordel for dyre sykler.

Nå avslører altså forskning at det slett ikke ser så mørkt ut, og at mytene rundt krevende utholdenhetsidrett - kanskje ikke holder mål.

– Stereotypen går på at det har stor betydning for jobben, for karrieremuligheter, at de er veldig selvsentrerte og egentlig er noen ensomme cowboyer som holder på med denne aktiviteten.

– Det viser seg at det er vanlige folk med familie og barn og at de klarer å balansere denne aktiviten opp mot familielivet, sier Høigaard.

Lykkelige menn med god lønn

Opplevelse av bedre helse, mer lykke og bedre samliv er stikkord for den som stiller til start på lørdag. Også økonomien er bedre.

– Gjennomsnittlig så har de noe høyere inntekt enn folk flest. Og de har også noe lenger utdannelse enn folk flest, sier Høigaard.

Lykkelige og tilfredse deltakere, altså. Men hva med kona, som man ofte hører er hjemme alene med unger og barn? For det er faktisk slik at omlag 9 av 10 deltakere er menn i 40-åra.

Og kanskje er historien en annen da. Men undersøkelsen viser ikke desto mindre at 60 prosent av deltakerne opplever å få et bedre forhold til kone eller partner gjennom syklingen - selv om 16 prosent sier det har en direkte negativ effekt.

Ifølge Høigaard som selv stiller til start på lørdag, trenger ikke dette nødvendigvis å være selve syklingens feil.

Arrangøren har en ambisiøs målsetting om at 10.000 skal sykle opp Setesdal innen få år. Hvis hver time på sykkelsetet gir gevinst i form av stor lykkefølelse og et enda bedre samliv - så er det kanskje ikke umulig at det målet nås.

Video 206380ab-e288-4fd9-978b-2f622841e56a.jpg

SE VIDEO: Vil ha 10.000 deltakere i sykkelritt