NRK Meny
Normal

Forskersaken får ny runde i retten

Justis- og beredskapsdepartementet har ikke slått seg til ro med at to UiA-forskere får jobbe i landet. Nå blir det ny runde i retten.

Forskere utvist

To forskere ble utvist fra landet i januar i år. Ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST), var de en trussel mot rikets sikkerhet.

Foto: Arkiv / NRK

I januar i år fattet departementet et utvisningsvedtak mot de to forskerne som har arbeidet ved UiAs campus i Grimstad. Professoren og en stipendiaten ble utvist fordi norske myndigheter mente deres arbeid utgjorde en trussel mot riket.

Trussel for landet

Begge ble utvist fra landet i fem år. De to forskerne trakk saken for retten fordi de mente seg urettmessig forvist fra landet.

Departementet mener de to forskerne har utvekslet kunnskap med Kina om utvikling av styringssystemer for supersoniske raketter som kan gå 1000 kilometer.

– For myndighetene er dette en alvorlig sak, som dreier seg om spredning av masseødeleggelsesvåpen, sa aktor under rettssaken i Oslo.

Erklært ugyldig

Oslo tingrett kom i september i år med en kjennelse hvor utvisningsvedtakene mot forskerne ble kjent ugyldige. Nå har justis- og beredskapsdepartementet besluttet at saken vil bli prøvd i retten på nytt.

– Den blir anket, skriver kommunikasjonssjef i justis- og beredskapsdepartementet til NRK.no.

Tas til etterretning

Advokat Nils Anders Grønås er den kinesiske statsborgerens forsvarer. Han var ikke klar over at departementet hadde besluttet å anke saken da NRK var i kontakt med ham mandag ettermiddag.

Advokat Arild Humlen har forsvart professoren. Til Fædrelandsvennen sier han at han tar beslutningen til etterretning.

Den kinesiske forskeren har ikke bestemt seg for om han vil tilbake til UiA, men han vil ta opp igjen sitt arbeid raskt. Hvis dommen blir stående kan han igjen søke jobb og videre studier i Europa, eventuelt Norge.