Hopp til innhold

Forsker på lang barnehagetid

Onsdag vedtok politikerne å utrede konsekvensene av lang oppholdstid i barnehager i Kristiansand. KrF-politiker Jørgen Kristiansen mener det er på tide at det blir satt et makstak, etter å ha fått flere bekymringsmeldinger fra barnehageansatte.

Barnehage

Lang tid i barnehagen kan gjøre at barna får for lite tid med foreldrene, mener Jørgen Kristiansen i Krf. Nå skal det vurderes om det skal bli et makstak på hvor lenge barna skal være i barnehagen. (Illustrasjonsfoto/Arkivfoto)

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

Tidligere har oppvekststyret gått inn for en makstid på åtte timer hver dag, men det vedtaket er trukket tilbake til fordel for nærmere undersøkelser av virkningen av lang barnehagetid for barna.

Skal øke kunnskap

Fungerende barnehagedirektør i Kristiansand, Arild Rekve, blir ansvarlig for å utrede hvor lenge barna er i barnehagen, og konsekvensene av det.

Arild Rekve

Barnehagedirektør Arild Rekve er ansvarlig for prosjektet. (Arkivfoto)

Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK

– Denne jobben må vi begynne på så fort vi kan. Jeg tror ikke det går an å komme frem til noe entydig svar på dette, men vi er opptatt av mer kunnskap rundt området, og det skal vi legge til rette for at vi får, sier Rekve til NRK.

Barnehageetaten har allerede undersøkt en del i barnehagene de siste par ukene. De har funnet ut at ti prosent av barna i alderen 3-5 år er i barnehagen ni-ti timer hver dag.

Seks prosent av de aller minste barna er der like lenge.

Får inn bekymringsmeldinger

Dette bekymrer gruppeleder for KrF i Kristiansand bystyre, Jørgen Kristiansen. Han håper utredningen kan føre til at barn er mindre i barnehagen.

Jørgen Kristiansen

Jørgen Kristiansen i KrF er glad det nå blir undersøkelser vedrørende lang barnehagetid.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Vi får bekymringsmeldinger fra pedagogiske ledere i barnehager som sier at det er barn som blir levert klokken sju om morgenen og hentet klokken fem. Det er ti timer. Jeg vet også at noen av disse er ettåringer og toåringer, og ettåringer og toåringer sover 12-14 timer hver natt. Da er det ikke mye tid igjen for barna å være sammen med foreldrene, sier Kristiansen.

Han er glad det nå blir satt i gang tiltak for å se på virkningen av lang barnehagetid, selv om det ikke blir satt noe makstak med det første.

– Det er vi veldig, veldig glad for. Det er et gedigent eksperiment som vi har med våre barn, og vi vet ikke konsekvensene av at barna våre er opptil femti timer i barnehagen i uka, sier Kristiansen.

Ansatte reagerer

Cindy Eckel mener enkelte av barna hun passer i Kvarten barnehage er for lenge i barnehagen.

– Mange unger savner foreldrene sine. Spesielt når de er små og trenger kontakt med foreldrene sine. Personlig vil jeg si at åtte timer i barnehagen er nok. Da har barnet fått utfoldet seg sammen med mange barn og hatt det greit. Da er det nok, mener barnehagearbeideren.

Men forslaget om en makstid på åtte timer har altså falt i denne omgang. Med onsdagens vedtak om mer utredning ser Jørgen Kristiansen i KrF for seg en ny runde om saken.

– Nå får vi ny kunnskap og ny informasjon. Da kan det hende at stemningen i bystyret kan snu i denne saken, sier Kristiansen, som ikke tør forskuttere hvilke vedtak som eventuelt vil bli iverksatt som følge av den nye forskningen.

– Må gi et riktig bilde

Leder i Kristiansand kommunens barnehageforeldreutvalg (BAFU), Reidun Johre, støtter at det blir foretatt undersøkelser på området, men minner samtidig de ansvarlige for undersøkelsene om at de må gi et riktig og fyldig bilde av situasjonen. Hun mener det er viktig at foreldre ikke blir hengt ut om de lar barna være i barnehagen utover den normale tiden.

– Jeg er ikke i mot at det gjøres en utredning på hvor lenge ungene kan være i barnehagen, men det må være slik at alle barnehagene er med og det må gis et riktig bilde av situasjonen, sier hun.

– Uansett hva resultatet blir av en slik utredning, så tenker jeg: hvem skal da bestemme hvor lenge de kan være i barnehagen? Hvem kan si hva som er rett for en unge, er det sju timer, åtte timer eller ni timer? Hvem kan egentlig gi et korrekt svar på dette, undres Johre.

Hun mener de best skikkede til å ta slike valg er foreldrene til de enkelte barna.

Frykter moralisering

– Unger er veldig forskjellige. For noen kan det være greit å være sju timer i barnehagen. For noen åtte og noen ni. Jeg skjønner ikke hvorfor politikerne skal være mer skikket til å avgjøre dette enn foreldrene selv, sier Johre.

Hvis det kommer frem av undersøkelsene at unge barn tar skade av lang tid i barnehagen, mener hun barnehagene i samråd med det enkelte barns foreldre må komme frem til en løsning, fremfor at det skal være en lovpålagt grense.

– Hvis en unge ikke har det godt i barnehagen, må det tas opp med de foreldrene det gjelder. Meningen må jo være at ungene skal ha det bra i barnehagen, og jeg tror ikke løsningen er å sette et makstak, sier Johre, som også minner om at situasjonen må ses på fra foreldrenes side.

– Noen kan synes det er best å være hjemme med barnet, mens andre synes det er best at ungene er i barnehagen - dette er individuelt. Er det unger som har det vondt og vanskelig, må det tas opp med de foreldrene det gjelder, sier Johre.

Foreldrenes dilemma

Barnehagedirektør Arild Rekve skal legge frem resultatene av de nye barnehageundersøkelsene over jul. Han skjønner at han pirker i alle småbarnforeldres dilemma.

– Jeg tror det er mange som sliter med den tidsklemma de er i. Vi ønsker ikke å være moralister her, sier han.

Han mener likevel at det i første rekke må ses på barnas ve og vel.

Vil øke bemanning

Per Sigurd Sørensen foran torvet i Kristiansand

Kristiansand-ordfører Per Sigurd Sørensen mener fokus i første omgang må være å øke antall barnehagearbeidere. (Arkivfoto)

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Kristiansand-ordfører Per Sigurd Sørensen tror ikke det vil bli særlige endringer i spørsmålet om barnehagetid med det første. Han retter i stedet fokuset mot å få opp bemanningen i barnehagene.

– Nå tror jeg at denne saken er endelig for en god stund fremover. Jeg føler at det som bør være debatten nå, er å styrke bemanningen i barnehagene. Det er liten bemanning i den største delen av åpningstidene. Det er kanskje der vi bør ha fokus nå, mener Sørensen.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,05 kr
Dyrest kl. 21 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %