Hopp til innhold

Skal finne ut hva dette gjør med barn

Hva gjør det med barn og unge å se foreldrene sine fulle? Det ønsker forskere å finne ut av. Barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen tror mange foreldre bagatelliserer eget alkoholbruk.

Alkohol på sommerbordet

Forskning viser at barn som har foreldre som er avhengig av alkohol har større sjanse for å erfare vanskelige livshendelser enn andre barn. Det har vært lite forskning på mulige konsekvenser av mer «vanlige» former for alkoholbruk.

Foto: Maria Elsness / NRK

– I Norge har vi et drikkemønster preget av fyll. Det gir noen utfordringer når man er sammen med barn og unge, sier Siri Håvås Haugland.

Hun er førsteamanuensis ved institutt for psykososial helse ved Universitetet i Agder (UiA) og har doktorgrad i samfunnsmedisin.

En lang, varm sommer ligger bak oss. Mange foreldre har nok blitt fristet til å slappe av med en øl eller flere på terrassen, også mens barna er til stede.

Siri Håvås Haugland mener det er for lite kunnskap om hvilke konsekvenser «vanlige» former for drikking hos foreldre har for barn og unge. Hva gjør det med dem å se foreldrene sine beruset én eller opptil flere ganger?

– De foreløpige funnene tyder på at det å se foreldrene sine ruset ikke er så gunstig. Disse barna har i større grad voldelige erfaringer og erfaringer med seksuelle krenkelser. Jo oftere de har sett foreldrene fulle, jo flere har opplevd slike ting, sier Håvås Haugland.

Hun påpeker at det ikke nødvendigvis betyr at det er foreldrene som har utsatt barna for dette.

Siri Håvås Haugland

Siri Håvås Haugland, førsteamanuensis ved institutt for psykososial helse ved Universitetet i Agder (UiA), sier det er et økt fokus i Europa på hva drikkingen vår gjør med omgivelsene.

Foto: Heidi Ditlefsen / NRK

Mange foreldre bagatelliserer

Forskeren er overrasket over at dette også slår ut hos barn som kun har sett foreldrene sine fulle noen få ganger i året.

– Vi tror det er viktig å nøste videre på dette for å finne ut hvorfor det er sånn, sier hun.

De skal også forskes på andre helseutfordringer som kan oppstå hos barn og unge.

Totalt inngår 8600 ungdommer i alderen 13 til 18 år i datagrunnlaget. De har alle deltatt i Ung i Agder-undersøkelsen fra 2016.

Barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen mener forskningen er viktig.

– En del foreldre bagatelliserer sitt eget alkoholbruk i form av «Jeg er ikke alkoholiker, men tar en fest av og til». Ofte må forskning til for at folk skal se at handlingene deres har en betydning, sier Gerhardsen.

Elisabeth Gerhardsen

Barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen tror også forskning her er nyttig for dem som driver med veiledning overfor foreldre, blant annet helsesøstre. – Det kan være fint å slå i bordet med litt forskning. Da ser folk at det ikke er moralisme, men harde fakta sier hun.

Foto: Privat / NRK

Endringene kommer fort

Hun forteller at det å se foreldrene sine fulle av og til, skaper usikkerhet.

Barna blir utrygge og engstelige for når det vil skje neste gang. Mamma og pappa blir også en annen.

– Det blir som om forelderen byttes ut med en enegget tvilling. Du ser ut som mamma, men er ikke mamma, sier barnepsykologen.

Hennes råd til foreldre er å være tilnærmet kjørbare når de er sammen med barna.

– Jeg er ikke en mørkemann som mener at foreldre ikke skal kunne ta seg et glass, men å drikke seg full når barna er til stede advarer jeg mot. Endringene hos deg selv kommer fortere enn du er klar over, sier Gerhardsen.

Forskningen er i startfasen og vil pågå i tre år i samarbeid med Norges Tekniske og Naturvitenskapelige Universitet (NTNU) og Helse Nord-Trøndelag.

Vi drikker mer alkohol på sommeren enn i hverdagen

Om sommeren er det mer sosialt akseptert å drikke alkohol enn ellers i året. Nå skal det forskes på hva mer «vanlig» alkoholbruk blant foreldre gjør med barna.

Foto: Ellen Benedikte Kasnes / NRK

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Hvem er NRKs nye ekspert? 00:45
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 1,36 kr
Dyrest kl. 08 1,96 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,6 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,4 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Feb 2023 – feb 2024
    + 6,3 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5 %