Hopp til innhold

Forsikring kan stanse flere akuttmottak

Akuttmottaket for asylsøkere i Lillesand fikk ikke forsikring. Men problemet kan være større. Forsikringsbransjen vil ikke forsikre akuttmottak før brannsikkerheten er på plass.

Asylmottak på Skottevik

Akuttmottaket på Skottevik fikk ikke forsikring og dermed blir det ikke noe av mottaket i Lillesand.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Regiondirektør i UDI Sør, Tormod Stavenes, forteller at det ikke er første gang forsikringsselskap har nektet å forsikre et akuttmottak for asylsøkere.

– Det er en problemstilling som har dukket opp nå, bekrefter Tormod Stavenes, regiondirektør i UDI Sør.

Også Finans Norge som er hovedorganisasjon for finansnæringen i Norge, bekrefter at problemstillingen har kommet fram nå med nye akuttmottak etter flyktningkrisen i Europa.

– Frafaller brannkrav

Geir Trulserud, leder for skadeforsikring i Finans Norge, sier det har skjedd en endring.

– Vi har jobbet med UDI i mange år for å få til en bra brannsikkerhet. Så oppstår flyktningstrømmen fra Europa. Og UDI frafaller alle brannkrav på alle akuttmottaket, sier Trulserud til NRK.

Han er kjent med at det er flere mottak som ikke har fått forsikring.

Ser til Sverige

Tormod Stavenes mener de norske forsikringsselskapene ser på alle brannene ved mottakene i Sverige når de vurderer risiko.

– Det er utydelig hva forsikringsselskapene legger til grunn for å beregne forsikring. I tillegg bruker de Sverige som ekspempel for å sette forsikringspremiene, mener Stavenes UDI.

Det tilbakeviser Trulserud i Finans Norge.

– Vi ser ikke til Sverige. Det er en individuell risikovurdering. Om det har vært satt fyr på asylmottak Sverige tror jeg det påvirker prisen minimalt, mener Trulserud.

Skal diskutere saken

Torsdag setter UDI og Finans Norge seg rundt samme bord for å diskutere problemstillingen med forsikring på akutte asylmottak.

– Dette er en ny situasjon for alle. Nå er det andre som også driver akuttmottak som campingplasser og hoteller. Og så meldes det ikke endringer til forsikringsselskapet med en gang eller når man har tenkt å drive med noe nytt, sier Trulserud.