NRK Meny
Normal

Forkortet straffen fordi flere overgrepsbilder var kopier

En 40 år gammel mann fra Kristiansand er i Agder lagmannsrett dømt til fengsel i ett år og to måneder for å ha lastet ned og oppbevart store mengder overgrepsbilder av barn.

Agder lagmannsrett og Kristiansand tingrett

Agder lagmannsrett har kortet ned fengselsstraffen til en mann som er dømt for oppbevaring av overgrepsbilder med to måneder.

Foto: Hans Erik Weiby/NRK

40-åringen, som har jobbet i skoleverket, ble i juni dømt til fengsel i ett år og fire måneder for å ha lastet ned og lagret 87 838 bilder og 422 filmer med overgrep mot barn.

Han ble i tillegg fradømt retten til å være barne- og ungdomsarbeider og retten til å være støttekontakt eller påta seg omsorgsoppgaver i barnevernet.

Anket dommen

Mannen anket dommen fra tingretten, og Agder lagmannsrett har nå forkortet fengselsstraffen med to måneder.

Bakgrunnen er at mange av bildene på mannens PC er lagret flere ganger, selv om det er snakk om samme bilde. Grunnen til det er blant annet at bildene er lastet ned fra et fildelingssystem som benytter zip-filer.

Bildematerialet er så stort at politiet ikke har kunnet gå gjennom hvert enkelt bilde, men har bare tatt stikkprøver og sett på filnavn for anslå hvor mange av bildene som var unike.

To måneder mindre

Mannen mener selv at det er snakk om rundt 20 000 unike bilder, og ettersom rimelig tvil skal komme tiltalte til gode, finner retten det vanskelig å legge til grunn et høyere antall enn det 40-åringen har erkjent.

Lagmannsretten legger altså til grunn for sin straffeutmåling at det er snakk om rundt 20 000 unike bilder og 21 timer med film. Dermed setter lagmannsretten en noe kortere straff.