NRK Meny
Normal

Forfattere droppet hotellovernatting på streikehotell

Flere profilerte forfattere sjekket lørdag ut av Bokhotellet Lyngørporten i sympati med de streikende kvinnene ved hotellet. Ti forfattere skrev under på en støtteerklæring for renholderne.

Streikende renholdere ved Lyngørporten bokhotell

De streikende kvinnene ved Bokhotellet fikk overraskende støtte fra noen av landets mest kjente forfattere.

Foto: Privat

Bokhotellet har i helgen huset litteraturfestivalen «Bokstavelig talt» der kjente forfattere som Susanne Brøgger, Linn Ullmann og Dag Solstad var til stede.

Droppet overnatting

Forfatterne var ikke klar over at hotellet var streikeutsatt, men da streiken startet lørdag morgen, ble de informert av de fire streikende renholderne på utsida.

– Vi kom i et overraskende dilemma og ble enige om vise sympati med de kvinnelige renholderne, sier forfatter og redaktør, Alf van der Hagen.

Alf van der Hagen

Naturlig å støtte de streikende renholderne, sier forfatter og redaktør Alf van der Hagen.

Hagen sjekket ut av hotellet sammen med forfatterne Klaus Hagerup og Bibbi Børresen og ble videre innkvartert hjemme hos festivalsjefen.

– Vi hadde en god prat med de streikende og ble enige om at de som hadde mulighet for det kunne skaffe seg annen overnatting, sier Hagen.

Viktig støtte

Streikeleder Thor Åge Christiansen i Fellesforbundet i Aust-Agder, roser forfatternes støtte og sier det er svært viktig at noen av landets mest profilerte forfattere viser sympati på denne måten.

Vi har profilerte arbeidsgivere som Thon og Stordalen på den andre siden, og jeg håper de legger merke til støtten vi får fra disse viktige forfatterne, sier streikelederen.

Thor Åge Christiansen, Fellesforbundet

Støtten fra forfatterne er svært viktig, mener streikeleder Thor Åge Christiansen i Fellesforbundet i Aust-Agder

Han understreker at de har hatt en god tone med litteraturfestivalen, og at de ble enige om at den italienske mat- og vinkvelden med 85 gjester, kunne gå som planlagt på hotellet lørdag kveld.

Økonomisk sårbare

Daglig leder ved Lyngørporten bokhotell, May-Lill Skjeggedal er glad for at støtten fra forfatterne ikke rammet hotellet hardere. Og sier de har hatt en god tone med festivalen og de streikende i saken.

Litteraturfestivalen "Bokstavelig talt"

Fra høyre, Tomas Espedal , Mari Nymoen Nilsen og Suzanne Brøgger under ett av arrangementene på bokhotellet.

Foto: Bokbyen Tvedestrand

– Det var svært viktig for oss at middagen ble gjennomført og at ikke flere av gjestene sjekket ut. Vi er et lite og sårbart hotell som ikke tåler for store tap.

Streikeleder Christiansen sier de ikke ønsket å stanse selve arrangementet på hotellet.

– Det er renholdere som er i streik, og da var det viktigere at forfatterne kuttet ut overnattingen, enn at litteraturarrangementene ble stanset.

Støtteerklæring

Ti av forfatterne som deltok under «Bokstavelig talt» laget på eget initiativ en

Støtteærklæring til streikende

Støtteerklæringen fra forfatterne som besøkte Lyngørporten bokhotell i helga.

Foto: Privat

støtteerklæring til de streikende kvinnene ved hotellet. Der skriver de at de som har mulighet ikke vil overnatte på hotellet.

– Vi støtter kravet om rett til lokale lønnsforhandlinger og sympatiserer med dem som er tatt ut i streik, står det i den håndskrevne erklæringen.

Forfattere som Linn Ullmann, Dag Solstad, Tomas Espedal og Klaus Hagerup har undertegnet erklæringen.