NRK Meny
Normal

Foreviger bygdekulturen på Lunde

I et år har to fotografer hatt fullt fokus på det lille bygdesamfunnet utenfor Søgne. Resultatet henger nå innrammet på Søgne gamle prestegård.

På tettstedet Lunde i Søgne er både slakter, bensinstasjon og andre småbedrifter truet av nedleggelse. I ett helt år har fotografene Jon-Petter Thorsen og Arnfinn Håverstad dokumentert miljøet i den lille bygda. Resultatet er en fotoutstilling som viser at det er håp for Lunde likevel.

Slakteren på Lunde skulle gi seg, bilverkstedet skulle legge ned og det ærverdige bankbygget skulle bli borte. Hele den lille bygda så ut til å gå dukken. Noe måtte gjøres for å dokumentere sjelen i det som frem til 1974 var Søgnes administrasjonssentrum, mente fotografene Arnfinn Håverstad og Jon-Petter Thorsen.

Søndag åpnet de fotoutstillingen «Lunde – ett år to fotografer» på Søgne gamle prestegård.

Tidsvitne

Lunde fotoutstilling

Lundemennene og fotografene fotografene Jon-Petter Thorsen (t.v.) og Arnfinn Håverstad får gode skussmål for fotoutstillingen «Lunde - ett år to fotografer» som åpnet søndag.

Foto: Kai Stokkeland/NRK

– Søgne har gått gjennom en vanvittig utviklingen gjennom mange år, men på Lunde har tida til sammenlikning stått litt stille, sier Jon-Petter Thorsen, en av to fotografer som har fulgt livet i den lille bygda tett det siste året.

Han er selv innflytter, men har bodd på Lunde lenge nok til å opparbeide seg stor kjærlighet til det lille samfunnet, hvor man fortsatt kan kjøpe ferske pølser hos slakteren.

– I fjor begynte det å gå rykter om at mange av forretningene måtte legge ned eller avvikle, og vi så at det var et tidsvindu som åpnet seg. Og i det tidsvinduet hadde vi en mulighet til å dokumentere noe som innen kort tid ville bli veldig forandret, forteller Thorsen.

Slakter hos Eikestøl i Søgne

Fotografene ønsker med utstillingen å få folk til å se verdien av seg selv og det de bidrar med i bygda. Her er de på besøk hos en av bygdas stoltheter; «Slakter Eikestøl».

Foto: Jon-Petter Thorsen / Jon-Petter Thorsen

Vil vise verdien av menneskene

Fotograf nummer to, Arnfinn Håverstad, er oppvokst her og har vært med på utviklingen i bygda i nesten en mannsalder.

– Lunde var det gamle kommunesenteret i Søgne, men etter det ble flyttet til Tangvall på syttitallet har det vært en negativ trend her, sier han.

Nå har de to hobbyfotografene brukt det siste året til å forevige bygdesamfunnet i håp om at folk kan se seg selv og verdien de utgjør i det lille samfunnet.

– Når folk ser seg selv på bilder så ser de hvilke verdier de har, og hvor flott Lunde er. Det er essensen av utstillingen, sier Thorsen.