NRK Meny
Normal

Foreslår ny storkommune

Fylkesordføreren i Aust-Agder, Bjørgulv S. Lund, mener de sju kommunene i Kristiansand-Lillesand-området bør slås sammen til en ny, stor kommune med 135.000 innbyggere.

Laster kart, vennligst vent...

Fylkesordfører Bjørgulv S. Lund

Fylkesordfører i Aust-Agder, Bjørgulv S. Lund.

Foto: Svein Sundsdal / NRK
Torhild Bransdal

Vennesla-ordfører Torhild Bransdal.

Foto: Svein Sundsdal/NRK

Lund kom med forslaget på et fellesmøte mellom kommunene, som nå samarbeider gjennom Knutepunkt Sørlandet.

– Jeg synes kommunene hører sammen i knutepunktet, som de er organisert i, og at det er et naturlig bo- og arbeidsmarked. Jeg tror egentlig det er en kommune, sier fylkesordføreren til NRK.

Vil gi fra seg tre kommuner

Forslaget innebærer at Kristiansand, Vennesla, Lillesand, Søgne, Songdalen, Iveland og Birkenes blir slått sammen til en storkommune.

Dersom dette skulle bli en realitet vil fylkesordføreren i Aust-Agder måtte «gi fra seg» tre kommuner til Vest-Agder: Lillesand, Iveland og Birkenes.

– Skal vi få en optimal kommunestruktur må vi løfte vekk fylkesgrensene nettopp for å se hva som er en naturlig inndeling, sier Lund.

Ordfører i Vennesla, Torhild Bransdal, svarer slik på forslaget fra fylkesordføreren i Aust-Agder.

– Bjørgulv Sverdrup Lund må mene det og det synes jeg er helt legitimt. Nå sitter vi her og skal ha en prosess. Da må vi være åpne for innspill og mange veivalg. Jeg vil ikke konkludere på forhånd, sier hun.

Overrasket Søgne-ordfører

Åse Severinsen er leder av Knutepunkt Sørlandet og ordfører i Søgne. Hun ble overrasket da hun hørte forslaget fra Sverdrup Lund.

– Jeg ble litt overrasket og litt glad. Jeg tenker at her kommer det en fylkesordfører fra nabokommunen og er så tydlig på Kristiansand sin rolle og veldig tydlig på sine anbefalinger. Det var veldig overraskende, men også veldig positivt, sier Severinsen.

– Blir det en sammenslåing av kommunene?

– Det er veldig forskjell mellom kommunene. Det registrerer jeg. Det har det vært en stund, sier hun.

– Hva er det mest sannsynlige?

– Det tydlige bildet som kommer frem er to og to kommuner. Kanskje et par kommuner og Kristiansand. Det kan for eksempel være Søgne, Songdalen og Kristiansand, eller Lillesand, Birkenes og Kristiansand, sier Severinsen.

Åse Severinsen

Søgne-ordfører Åse Severinsen.

Foto: Svein Sundsdal/NRK