Foreslår eiendomsskatt i Mandal

Rådmannen foreslår å innføre eiendomsskatt i Mandal fra neste år. Gjelden er på én milliard kroner.

Politikerne i Mandal ble orientert om budsjettet

Politikerne i Mandal fikk rådmannens budsjettforslag torsdag ettermiddag.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK

Eiendomsskatt fra 2013

Torsdag ettermiddag ble rådmannens forslag til budsjett neste år, samt økonomiplanen for 2013 til 2016 lagt fram. Rådmann Knut Sæther ser ingen andre muligheter enn å innføre eiendomsskatt fra neste år på to promille.

Knut Sæther

Vil innføre eiendomsskatt i Mandal.

Foto: Mariann Jakobsen / NRK

Kommunen har i budsjettperioden en gjeld på én millard kroner.

– Vi har en en høy lånegjeld og det er en utfordring, samtidig kommer det flere kutt på toppen av det vi har holdt på med de siste to til tre årene, sier rådmann Knut Sæther til NRK .

Gir inntekter

Innføring av eiendomsskatt neste år vil kunne gi en bruttoinntekt på 35 millioner kroner. Fram til 2016 vil denne skatten gi 135 millioner kroner i inntekter til Mandal kommune. Det første året vil kommunen sitte igjen med litt over 24 millioner kroner fordi de må betale for taksering av eiendommer.

Også i fjor forsøkte rådmannen å innføre eiendomsskatt, men politikerne sa nei. Siden 2012 har utgiftene og gjelden økt i kommunen. Nå blir det opp til politikerne i desember å vedta et budsjett.

Les også: Mener flertallet vil godta eiendomsskatt

Vil redusere gjeld

Rådmannen foreslår en kraftpakke for å redusere gjelden i kommunen og vil betale 221 millioner kroner i lån og avdrag fram til 2016.

Innføring av eiendomsskatt og kutt i kommunale tjenester er rådmannens forslag til hvordan Mandal skal komme ut av sitt økonomiske uføre. 35 millioner kroner skal spares neste år, og nå begynner den politiske dragkampen.

Økonomiske kutt i Mandal

Lik barnehagebetaling for alle


I tillegg vil rådmannen at det ikke skal tas sosiale hensyn når det gjelder betaling for barnehage.

– Nå er jeg ikke uten videre glad i dette, fordi de forslagene har en uheldig sosial profil. Dette vil få utslag i forhold til økt sosialhjelp i den andre enden, sier Sæther til NRK.

Større økonomiske utfordringer

I forslaget til budsjett skriver rådmannen i en kommentar:

" De økonomiske utfordringer er blitt større nå og ubalansen i økonomiplansammenheng er vokst. Det er helt avgjørende å få et positivt vedtak nå slik at det fortsatt er mulig å få kontroll på den økonomiske situasjonen. "


– Vi nærmer oss en smertegrense på hva kommunen tåler, sier Sæther.