Hopp til innhold
Natasha Pedersen under et møte med foreningen.
Foto: JOHN-ANDRE SAMUELSEN / NRK

Foreningen for barnepalliasjon

Oppsummert

Foreningen for barnepalliasjon (FFB) står bak Andreas Hus, et senter for alvorlig syke barn. Prosjektet har de siste tre årene fått 90 millioner kroner fra staten. NRK har avslørt at store beløp er brukt på reklame, designmøbler og PR-konsulenter.

 • Overrasket over FFB sin pengebruk

  Erna Solberg (H) har vært en av de viktigste støttespillerne for barnehospicet Andreas Hus i mange år. Hun sier hun er overrasket over det som har kommet fram de siste månedene om hvordan foreningen har brukt pengene sine.

  – Jeg synes det er trist fordi saken er viktig og god. Man må være ryddig når man mottar penger fra det offentlige. Dette bør ikke skje i organisasjoner som får støtte fra det offentlige, sier hun til NRK.

  Sist uke ble det kjent at foreningen for barnepalliasjon må betale staten tilbake et tosifret millionbeløp etter å ha brukt penger feil.

  Erna Solberg om Andreas Hus.
  Foto: Heidi Ditlefsen / NRK
 • Har signert sluttavtale med styret i FFB

  Grunnlegger og generalsekretær i Foreningen for barnepalliasjon (FFB) Natasha Pedersen har signert sluttavtale med styret i foreningen. I en pressemelding skriver hun at hun gjør dette med stor sorg.

  – Slik situasjonen har utviklet seg de siste ukene, har gjort at jeg ikke ser noen vei tilbake. Nå skal jeg bearbeide sorgen over det som jeg har mistet to ganger.

  Sist uke ble det kjent at Helsedirektoratet vil kreve tilbake et tosifret millionbeløp fra foreningen etter feil bruk av penger.

  Natasha Pedersen
  Foto: JOHN-ANDRE SAMUELSEN / NRK
 • Milliongransking av Andreas Hus

  Granskning av Andreas Hus har kostet Helsedirektoratet over 1,6 millioner kroner.

  Helsedirektoratet har besluttet å stanse fremtidige tilskudd til Andreas Hus og varslet krav om tilbakebetaling.

  Det er revisjonsselskapet PwC som har bistått Helsedirektoratet med å finne ut hvordan Foreningen for barnepalliasjon (FFB) har brukt 90 millioner kroner på å etablere barnehospicet i Kristiansand, skriver Fædrelandsvennen.

  – PwCs granskning har kostet Helsedirektoratet 1.658.715 kroner, opplyser seniorrådgiver Øyvind Alseth i tilskuddsavdelingen til AdvokatWatch.

  I rapporten fra revisjonsselskapet slås det fast at foreningen har hatt liten kontroll med hvordan tilskuddsmidlene fra Helsedirektoratet er benyttet, og de kommer også med kritikk mot foreningens regnskapsføring.

 • Listhaug om Andreas Hus: – Bra at forholdene ble avdekket

  Frp-leder Sylvi Listhaug sier til NRK at hun synes det som har kommet frem rundt pengebruken på Andreas Hus er svært alvorlig. – Det er bra at forholdene ble avdekket. Fellesskapets midler skal brukes med varsomhet og omhu.

  Dette er første gang Listhaug uttaler seg om pengebruken. NRK har flere ganger tidligere forsøkt å komme i kontakt med Listhaug, uten å få svar.

  Listhaug har lenge vært en støttespiller for Andreas Hus, og var med på å bevilge 30 millioner kroner årlig til Foreningen for barnepalliasjon (FFB).

  – Hadde vi visst det vi nå vet ville ikke denne organisasjonen fått penger, sier Listhaug til NRK onsdag.

  Sylvi Listhaug
  Foto: William Jobling / NRK
 • Pedersen går i dialog med FFB

  Generalsekretær Natasha Pedersen skal gå i dialog med styret i Foreningen for barnepalliasjon (FFB) for å finne en løsning på den fastlåste konflikten etter at de sa henne opp sist uke. Det opplyser hennes advokat Anne-Marie Varen til NRK. Hun sier de mener det er et lovbrudd at det ikke ble innkalt til drøftelsesmøte med Pedersen før oppsigelsen ble gjort kjent i media.

  – Vi vil gå i forhandlinger med styret denne uka. Vi har fokus på det juridiske og hvilke feil som er begått der, sier Varen.

  Hun ønsker ikke å si noe om hva Pedersen krever av arbeidsgiver.

  Sist uke ble det kjent at FFB som står bak barnehospicet Andreas Hus i Kristiansand må betale staten tilbake et tosifret millionbeløp og aldri vil få mer støtte etter en granskingsrapport hvor det kom fram at de har misbrukt statlige midler.

  Andreas hus
  Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK
Ansatte ved Andreas Hus i Kristiansand nekter å gi opp kampen for å få på plass senteret for alvorlig syke og døende barn. I går kom Helsedirektoratet med en knusende rapport som kritiserer pengebruken til foreningen. Mandag møtes de ansatte for å snakke om veien videre.