NRK Meny
Normal

Forberedt på kongelig besøk

Politiet i Agder er klare med store sikkerhetsstyrker når Dronning Sonja med gjester besøker landsdelen.

Dronning Sonja

Dronning Sonja med kongelige gjester kommer til Sørlandet 5. og 6. juli.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Dronning Sonja  har med seg flere andre europeiske kongelige til Sørlandet, i forbindelse med feiringen av hennes 70-årsdag.

Sørlandscruiset stiller større krav til forberedelse enn enkel bevertning på perrongen. Ikke minst skal sikkerheten iveratas, og ifølge konstituert politimester Kjell Heggstad må politiet på Agder stille opp mannsterke.

Likevel avviser politiet at dette skal gå på bekostning av resten av politiets oppgaver.

- Vi mener vi har en tilstrekkelig beredskap i forhold til andre oppgaver vi har. Vi får assistanse fra andre politidistrikt og UP, sier Heggstad.

 

Det norske kongeskipet i Tananger tysdag kveld 03. juli 2007

Kongeskipet ankom Stavanger tirsdag kveld

Foto: Bjørn Grimen / NRK

230 pressefolk

Det er ikke bare politifolk som vil være tungt til stede, både norsk og internasjonal presse vil rapportere fra feiringen. Når Dronningens bursdag feires i Stavanger i dag, skal det ifølge en pressemelding være over 230 pressefolk på plass, mens bare 50 stykker blir med videre til Sørlandet dagen derpå.

- Dette er et veldig stort pressekorps i norsk sammenheng. Men der hvor det er utenlandske kongelige tilstede vil også pressen være, sier ekspert på kongestoff, Vibeke Lie i NTB

Det er særlig et land hun tror vil være særlig interessert i det kongelige Sørlandscruiset. - Tyskerne er kjempeinteressert, selv om de ikke har eget kongehus.

Positivt for landsdelen

Gunnar Knutsen er prosjektleder i Sørlandet reiseliv, og tror medieoppmerksomheten i morgen og fredag kan være positiv for Sørlandet. Det er særlig to kongehus han anser som spesielt fruktbare for Sørlandets omdømme. 

- Vi er ikke spesilt bortskjemt med utenlandsk presse - så dette er stort. Vi skulle gjerne hatt flere fra engelske media med, men tror svenske pressefolk vil kunne gi et bilde av Sørlandet som kan får flere svenske turister hit, sier Knutsen.