NRK Meny
Normal

– Alt må være skinnende rent

Det tørkes støv, det øves, det fikses og ordnes. På søndag kommer dronningen til Tvedestrand.

Video Forbereder seg på dronning-besøk

VIDEO: Se hvilke forberedelser som blir gjort før det kongelige besøket.

Forberedelsene går for fullt i forkant av søndagens kongelige besøk.

Intensiv støvtørking

Dronning Sonja kommer i forbindelse med 800-årsjubileet for Dypvåg kirke, men vil også få med seg både tog og båttur i skjærgården.

– Vi må få byttet lyspærene som er gåen, slik at alt fremstår pent, ryddig og ordentlig til dronningen kommer, sier en lettere stresset kirketjener Arvid Andersen, mens han tørker støv av de spesielle kirkeskipene i den 800 år gamle kirken.

Kirkeverge Bjørg Bjørnstad og sokneprest Eckhard Graune

Kirkeverge Bjørg Bjørnstad og sokneprest Eckhard Graune ser frem til besøket.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

– Det verste som kan skje er vel at det går sikringer til orgelet til Hans. Men vi har planer for det, så strømmen blir ikke lenge borte i tilfelle, forteller Andersen.

Fremfører Bach-stykke

Dronningen kommer søndag morgen med Kongevogna til Vegårshei stasjon.

Så bærer det rett til Dypvåg kirke, der hun skal hun få med seg en spesialinnøvd kantate av Bach med lokale sangere og musikere.

Den ble det for alvor terpet på inne i kirken fredag, med kantor Hans Van der Meiden i spissen. Han skal dirigere stykket.

– Det blir litt spesielt, men hun sitter bak meg så jeg ikke ser henne, forteller han.

Kjent med kongelige besøk

For femti år siden var kong Olav på besøk i Tvedestrand. Femti år før det igjen kong Haakon. Nå er det altså dronning Sonjas tur.

Kirkeverge Bjørg Bjørnstad mener det betyr mye å få dronningen på besøk, til en kirke som er svært rik på utsmykkinger og kongelige symboler.

– Det betyr veldig mye, først og fremst for menigheten, tror Bjørnstad.

Etter gudstjenesten skal dronningen på tradisjonell kirkekaffe i nabohuset, før turen går videre med båt ut i tvedestrandsskjærgården for å få med seg 200-års markeringen av slaget i Lyngør på Askerøya.