For noen handler høsten bare om hummer

For noen er det jakta som gjelder om høsten. For andre er det hummerfisket som er årets største begivenhet. Vi har samlet gode hummerhistorier du kan ha glede av.

Hummer

Får du vann i munnen? Nå er den NESTEN fritt vilt.

Foto: Yngve Hustad Reite / NRK

Hummerfisket er i gang og tusenvis av yrkes- og fritidsfiskere har i ukevis forberedt seg. Det har blitt fisket og saltet makrell, teiner er klargjort og båtmotorer overhalt. Metervis med tauverk er kveilet opp og ligger klart. For mange er hummerfisketradisjonen nærmest en religion.

Sånn er det på Sandøya i Tvedestrand, der alt handler om hummer noen uker hver høst. Det er en årlig begivenhet som mange tar fri for å delta på.

Steinar Lund

Dokumentaren «Den store hummerfesten» ble vist på NRK i 2010.

Sånn er det også i Lillehavn i Lindesnes, der hummerfiske ikke bare betyr konkurranse, men vel så mye samhold og pannekakefest. (Og her er oppskrifta på fleskepannekakene).

I dag startet det som for mange er årets høydepunkt. Nemlig hummerfiske. Og på Lillehavn i Lindesnes er de eksperter på nettopp dette.

I 1989 møtte NRK Karl Åge Høgsås fra Mandal, som til lyden av en ensylindret Marna Motor forteller om da han og faren i 1951 fisket med 250 teiner og fikk 286 hummer på første trekket og 120 hummer på andre trekk.

Møte med Karl Åge Høgsås fra Sjøbodvik ved Mandal.Program fra 1989.

Men ikke alle vil at hummerne skal opp av havet. 13 år gamle Karen Røinås har hatt kronerulling og tjent egne penger for å kjøpe en stor hummer fri fra en fiskeforretning.

Den 4 kilo store hummeren Elvis har det siste året levd og fungert som maskot i butikken til fiskernes salgslag i Grimstad. Men takket være en 13 år gammel ildsjel lever han nå fritt i havet

Elvis ble satt fri i det første fredningsområdet for hummer i landet, i Flødevigen i Arendal. Etter ti år med fredning av dette området kan forskerne nå rapportere om langt mer hummer.

Flødevigen, hummerreservater er ti år. Får stadig mer og større hummer.

Siden er det også opprettet flere nye fredningsområder for hummeren, blant annet på Hvaler, Nøtterø–Bolærne og Risør. I år har det blitt åpnet opp for 16 nye områder.

10 års forskning på hummer der den får være i fred, fører nå til opprettelse av 16 nye fredningsområder langs norskekysten. Det kan være starten på en helt ny type forvaltning av hummerbestanden, mener havforskerne

Under hele hummerfisket er det kontroller for å avdekke ulovlig fiske. Hvert år er det mange som tas. Her har NRK vært med på kontroll i Mandal i 2015.

Det er mye ulovelig fiske med teiner i Sørlandsskjærgården. I dag var fiskeridirektoratet på hummer-kontoll utenfor Mandal.

Mange drømmer om å dra opp en skikkelig rugg, som de gjorde på Lista. Men spørsmålet blir da om den skal spises eller ikke?

Jørgen Sand og Henning Jakobsen fanget en hummer på 44,5 centimeter i Fedafjorden i Kvinesdal. Dermed vant de konkurransen om å fange Listers største hummer. Den store hummeren ble sluppet fri etter seieren.