Pasientombudet har fått 260 henvendelser

Pasientombudene i Agder har fått 260 henvendelser fra pasienter som mener de ikke har fått god nok behandling på ortopedien.

Operasjon (Illustrasjonsfoto)

Pasientombudet har registret 260 henvendelser til oss i saker som gjelder ortopedi de siste årene.

Foto: colourbox.com

En rekke pasienter har de siste årene blitt operert på nytt som følge av problemer etter den første operasjonen. Nå skal sykehuset granske operasjonene.

– Vi har registret 260 henvendelser til oss i saker som gjelder ortopedi de siste årene, sier pasientombud i Vest-Agder, Gunhild Solberg til NRK.

Pasientombud i Aust-Agder Eli Gotteberg og pasientombud i Vest-Agder, Gunhild Solberg.

Pasientombud i Aust-Agder Eli Gotteberg og pasientombud i Vest-Agder, Gunhild Solberg.

Foto: Anne Wirsching / NRK

Vil være med å granske

Pasient- og brukerombudene i Agder vil delta i gjennomgangen av ortopediske operasjoner når sykehuset skal gå gjennom saker for de to siste årene.

Dette ønsker de på bakgrunn av alle henvendelsene hvor pasienter mener de ikke har fått god nok behandling innen beinbrudd eller beinkirurgi.

– Ortopediskader har alltid toppet klagestatistikken hos oss. Det er fordi det er lett å se om behandlingen på et beinbrudd er vellykket eller ei, sier Solberg.

I tillegg mener Solberg at ortopedene er flinke til å henvise pasienter til pasientombudet.

– Det er blitt gjort en rekke reoperasjoner, hvordan ser du på det?

Det er folk som har brukket bein eller hofte og som har oppsøkt sykehuset og så blir det oversett. Det har vi noen eksempler på og det kan føre til at bein gror feil.

Eli Gotteberg, pasientombud i Aust-Agder

– Det er alvorlig. Derfor må sykehuset gå grundig gjennom sakene. Vi har tatt kontakt med sykehuset og sagt at vi kan bidra, forteller Solberg.

Les også:

For dårlig overvåket område

Pasientombud i Aust-Agder Eli Gotteberg mener at sakene tyder på at ortopedi er et område som sykehuset har overvåket for dårlig.

– Det er folk som har brukket bein eller hofte og som har oppsøkt sykehuset og så blir det oversett. Det har vi noen eksempler på og det kan føre til at bein gror feil, sier Gotteberg.

13 millioner i erstatning er for lite

I fjor ble det utbetalt 13 millioner kroner i erstatning på Agder etter feilbehandling i ortopedi. Pasientombud i Vest-Agder Gunhild Solberg synes ikke det tallet er høyt.

– Jeg tenker at kanskje er det for få som søker erstatning. Men nå som dette settes på dagsorden, tenker jeg at folk som har opplevd å ikke få optimal behandling bør ta kontakt med oss, sier Solberg.