Følg sørlendingene gjennom Nordvestpassasjen

Vegard Ulvang og de to turvante sørlendingene Harald Dag Jølle og Jan Fasting la i vår ut på en ekstrem reise med skiseil gjennom Nordvestpassasjen, for å forstå Roald Amundsen.

Vegard Ulvang og de to turvante kompisene Harald Dag Jølle og Jan Fasting legger ut på en ekstrem reise med skiseil gjennom Nordvestpassasjen, for å forstå Roald Amundsen. Her skapte han et verdensnavn for seg selv - men hvordan fikk han til det mange andre ikke klarte her? Etter to års planlegging kan de endelig reise til Canada for å starte. Men allerede etter et par dager forstår de hvor vanskelig denne turen vil bli. (1:3)

Det blir en iskald start på polarferden for de tre turkameratene.

I en dokumentarserie på NRK1 i tre deler kan TV-seerne følge de tre på den iskalde turen i Nord-Canada. Første episode er nå tilgjengelig.

En drøm om hvite vidder

Vegard Ulvang og turkameratene Jan Fasting og Harald Dag Jølle fikk en stri tørn i Amundsens fotspor i vår. De tre dro med skiseil gjennom Arktis for å gjenoppdage norsk polarhistorie og forstå Roald Amundsens første store polarbragd.

– Det hele er en drøm om å ta seg frem på de enorme hvite viddene, og kunne være på tur i lang tid. Det er i tillegg en fantastisk spennende reise i Amundsens historie.

Det sier ekspedisjonsdeltaker Jan Fasting fra Arendal, som har flere polarturer bak seg sammen med Vegard Ulvang og Harald Dag Jølle fra Farsund.

Sørlendinger på polarekspedisjon

Arendalitten Jan Fasting forteller om den utfordrende turen gjennom Nordvestpassasjen.

En tøff start i isødet

Allerede i første episode får vi innblikk i de ekstreme forholdene de har gitt seg i kast med.

Et belte med skruis gjør det nesten umulig å komme frem med skiseil og pulker.

– Det ble veldig frustrerende når man måte slite for å klare 500 meter i timen, og når vi i tillegg ikke visste hvor langt dette beltet var, sier Fasting.

Han hadde ansvaret for pulkene på turen, og i første episode ser vi at nettopp det blir en svært utfordrende oppgave.

Del 2 av dokumentaren «Vegard Ulvang – Gåten Nordvestpassasjen» sendes på NRK1, onsdag 21. desember kl. 20.25. Del 3 sendes onsdag 28. desember, på samme tidspunkt.

Les også: Brutalt og tøft i Amundsens fotspor