NRK Meny
Normal

Fødselsboom på fyret

På Torungen fyr i Arendal er det full fart fart i lamminga hos øyas villsau. Så langt har åtte lam kommet til verden ytterst i havgapet.

Det er full fødselsboom på Torungen fyr i Arendal. Den siste uka har åtte villsau-lam på fyrøya kommet til verden. Seks til står for tur.

Det har gått sju år siden de første villsauene kom til Torungen, blant annet for å holde nede vegitasjonen.

Sterk opplevelse

Fyrforvalter Knut Mørland har observert det hele fra avstand, og har ikke blandet seg opp i fødslene.

Knut Mørland

Fyrforvalter Knut Mørland opplever små under på fyret.

Foto: Bierud, Espen / NRK

Villsauen klarer seg selv på øya hele året med å spise gress, lyng og busker.

– Også fødselene går av seg selv, uten menneskelig innblanding, sier Mørland, som riktig nok har «jukset» med litt kraftfor til de fødene søyene for å være på den sikre siden.

– Det er en sterk naturopplevelse å være vitne til dette underet ute i naturen, med havet som bakgrunn, sier Mørland.

Øker trivelsen

– Villsauene har også blitt en viktig trivselsfaktor for de mange besøkende til fyret, og villsauene har virkelig bidratt til å holde vegitasjonen nede, og øke tilgjengeligheten på øya, sier den erfarne fyrforvalteren.

Alle de nyfødte villsauene får bli på øya frem til høsten. Da blir de de fleste unge værene sendt i land til slakting, mens noen av søyene får bli.

–Vi må hele tiden bytte ut sauene, med yngre individer, og har tillatelse til å ha elleve villsau på øya over tid, forteller Mørland. Og det trengs jo bare en vær, for å få det hele til å funke, forteller han.

Unikt syn

Hver år opplever Mørland nye ting i forbindelse med fødslene.

Å se lam ligge trygt på ryggen til mora, er første gangen han har opplevd i løpet av de sju årene han har hatt villsauene på Torungen.

Lam på ryggen til villsau

Lam på ryggen til villsau er et sjeldent syn.

Foto: Knut Mørland