Hopp til innhold

Flyr med rullestol i tusen meters høyde

Landets første testflyging i paragliding med rullestol er gjennomført. Snart kan flere rullestolbrukere få bryne seg på ekstremsporten.

Amun Røstøen Løvland har i samarbeid med elever på Fagskolen i Kristiansand, laget en spesialdesignet rullestol som skal brukes under flyging med paraglider. Denne videoen viser hvordan det gikk på den aller første turen med en passasjer i stolen.

– Det gikk bedre enn forventet. Stolen var veldig stabil i lufta, sier Amun Røstøen Løvland fra Vennesla i Vest-Agder.

Det var han som fikk ideen om å lage en rullestol som kunne brukes i paragliding. Han har lang erfaring med sporten og konkurrerer i akrobatikkflyging.

Løvland har også vært «pilot» for mennesker med ulike funksjonshemninger, noe som til nå har krevd et stort apparat av hjelpere.

Det ville han gjøre noe med.

– Skal oppfylle mange kriterier

Fire voksne elever ved Fagskolen i Kristiansand ble satt på saken.

Oppdraget var å lage en spesialdesignet rullestol som funksjonshemmede kan sitte i under hele flygingen med paraglider. Stolen skulle oppfylle en rekke sikkerhetskriterier.

– Paragliding er en risikosport der ting kan gå galt. Stolen må fungere i ulike nødssituasjoner, sier Løvland.

Prosjektet har tatt mye tid. Elevene har tegnet, laget deler og sveiset dem sammen. Det har vært nødvendig med justeringer underveis.

Nå er stolen som den skal være.

Team rullestol til paragliding

Oppdragsgiver og de fire elevene ved Fagskolen foran stolen de har laget. Fra venstre: oppdragsgiver Amun Røstøen Løvland, prosjektleder Morten Stien, Jens Kristian Sætrum, Henrik Moe og Jan Terje Varøy.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

– En stor opplevelse

Løvland er veldig fornøyd med det ferdige produktet som har fått navnet «chAIR possible».

Med denne stolen kan han selv gjøre det som trengs for å få ham og en funksjonshemmet passasjer opp i lufta. Selve landingen klarer han også uten hjelp.

Testflyving med sandsekker

Før testflygingen med en levende passasjer i rullestolen, ble det gjort flere flyginger med sandsekker. Dette bildet er fra den siste turen med sandsekker.

Foto: Kristin Berge

Etter tre testurer med sandsekker i stolen, var det klart for en testflyging med en passasjer av kjøtt og blod. Valget falt på Jens Kristian Sætrum, som selv har vært med på å lage stolen.

– Jeg hadde skikkelig nerver, men da vi først kom opp var det helt fantastisk, sier han.

På det høyeste var de oppe i tusen meters høyde. Alt foregikk som planlagt, bortsett fra at en sidevind tak i stolen og tippet den over etter at de hadde landet.

Ifølge Løvland og Sætrum var det helt udramatisk.

Deltar på «Ekstremsportveko»

Løvland vet at det finnes liknende stoler rundt om i verden, men ifølge ham er dette den eneste i Norge.

Han er sikker på at stolen vil bli brukt.

– Det gjør den garantert. Jeg kommer til å fly mye med den, sier han.

Nå har Løvland blitt spurt om å fly med stolen under Ekstremsportveko på Voss som starter den 26. juni.

Løvland har fått tillatelse av Norges Luftsportforbund (NLF) til å foreta testflyging.

– Gir en frihetsfølelse

Regionleder i Norges Handikapforbund Tom Atle Steffensen, gleder seg over at noen gyver løs på prosjekter som gir funksjonshemmede nye muligheter.

– Det å få anledning til å være med på slike ting, gir en frihetsfølelse. Det gjør at de kan utfordre seg selv på lik linje med andre, sier han.

Paragliding med rullestol

Testflygingen ble filmet av Jens Kristian Sætrum som selv har vært med på å lage stolen. Her flyr han og pilot Amun Røstøen Løvland over Byglandsfjorden i Aust-Agder.

Foto: Fagskolen i kristiansand