Flyr høyt med sin dyre hobby

Bjørn Pedersen fra Farsund har en noe dyr og uvanlig hobby. – Familien min synes ikke alltid det er like gøy, sier han om flyinteressen.

Mange bruker vårdagene nå til å polere bil, båt og motorsykkel. Men Bjørn Pedersen i Farsund bruker fritiden sin på noe helt annet.

Bjørn Pedersen bruker mye tid på Lista flyplass.

Våren er tid for vedlikehold og puss av båter og motorsykler. Men Bjørn Pedersen fra Farsund har en annen luftig interesse.

– Mens andre driver med motorsykler sin på denne tida, så ser jeg på flyet mitt, sier Pedersen, og slenger pussefilla rundt seg.

Han snakker om sitt eget mikrofly, et fabrikkbygd aluminiumsfly til 450 000 kroner.

– Er ikke i tvil om at jeg har valgt riktig

Det hele startet da politimannen i Farsund ville finne seg en hobby for fire år siden.

– Det sto mellom motorsykkel og fly. Planen var at jeg skulle ta motorsykkellappen, men jeg har egentlig alltid hatt lyst til å fly, sier han.

Bjørn Pedersen

Bjørn Pedersen er ikke i tvil om at han har valgt riktig hobby.

Foto: Lars Eie / NRK

– Da jeg begynte å fly var jeg ikke i tvil om at jeg hadde valgt rett.

Bjørn Pedersen hører til Lista flyklubb. Våren bruker han på å få mikroflyet til å skinne. Det toseters flyet kan fly sammenhengende i tre timer. NRKs reporter får bli med på en rundtur over Flekkefjord, Kvinesdal og Lyngdal.

Sist helg var Pedersen på rundtur rundt Gaustatoppen, men vanligvis holder han seg til Listerområdet. Flyentusiasten forteller at det går mye tid på Lista flyplass.

Kostbar og tidkrevende hobby

– Jeg bruker stort sett det jeg har av fri på dager her ute. Jeg skal ikke si hvor mange timer det går, men jeg har i hvert fall fredet helgene til familien. De synes nemlig ikke det er like gøy at jeg holder på her ute, sier han og legger til:

– Men jeg jobber skift og har mye fri på dagtid. Da plager jeg ingen med å dyrke hobbyen min.

Mikrofly

Flyet koster 450 000. Det har to seter, og kan fly sammenhengende i tre timer.

Foto: Lars Eie / NRK

Men det har sin prislapp. Foruten flyet til 450 000, har han i tillegg betalt 35 000 kroner for lappen.

Lista flyklubb har per i dag 40 medlemmer, hvor 20 av dem er aktive. Mens Pedersen har sitt eget fly, er det flere av de andre som har gått sammen om å kjøpe.