Hopp til innhold

Negin (13): – Vi lå på magen under lastebilen

13 år gamle Negin vil tilbake til Farsund. Nå flykter familien Hekmatara fra Iran igjen. De fire ble sendt fra Farsund til Iran i januar år etter avslag om asyl.

Negin på flukt

13 år gamle Negin forteller at familien er på flukt fra Iran. Nå forteller hun om sine tanker.

Foto: Privat

Familien Hekmatara er igjen på flukt etter at de ble sendt fra Farsund til Iran 15. januar i år. 13 år gamle Negin har via sin far sendt mail til blant andre NRK. Der forteller hun om sine tanker under flukten.

Familien på fire har bodd i Farsund siden 2009 og har konventet til kristendom. Derfor frykter foreldrene for konsekvensene etter at de ble sendt tilbake til Iran. Negin og broren har gått på skole i Farsund.

Menneskesmugling

13-åringen og familien er nå i et naboland av Iran. Der beskriver Negin sine opplevelser under den dramatiske flukten fra Teheran.

Familien engasjerte menneskesmuglere som tok de opp i fjellene. Negin skriver blant annet i mailen:

«Etter to eller tre dager ringte smuglerne på natta og sa vi skulle reise. Vi ble ført opp på fjellet. Der snødde det veldig mye og det var kveld. Soldater passet grensen, derfor sa smuglerne at vi måtte vente noen dager på fjellet. – Å, nei. Vi har ikke noe mat, bare litt kjeks og vann, tenkte jeg».

Familien Hekmatara

Den iranske familien fikk avslag på asylsøknad og ble sendt tilbake til Iran. Nå er de på flukt igjen.

Foto: privat

(Utdraget av mailen er forenklet, red.anm.)

Gjemt under en lastebil

Den 13 år gamle jenta beskriver flukten som dramatisk. Etter at de hadde lurt seg unna grensekontrollen, ble hun plassert under en lastebil som skulle frakte henne videre. I mailen heter det:

«Jeg og en mann som var som en ninja gikk under lastebilen. Vi måtte ligge på magen. Jeg var redd, men jeg føler meg litt tøff når jeg tenker tilbake. Men i hvert fall måtte jeg sitte under der på siden av hjulene, på en metallstang. Så sa smugleren at jeg ikke skulle gå av før en annen mann kom under lastebilen og henta meg».

Flukt sett med barns øyner

Både Redd Barna og Norsk organisasjon for asylsøkere mener dette er en historie som ligner andre barn som har flyktet. Begge organisasjonene har fått lese Negins mail.

– Det jeg leser av Negins egen beskrivelse om hvordan de har flyktet fra Teheran, så stemmer det langt på vei med andre tilsvarende beskrivelser, sier Ann-Magrit Austenå i NOAS.

Ann-Magrit Austenå

Ann-Magrit Austenå er generalsekretær i NOAS.

Foto: NRK

Janne Raanes er leder for Redd Barnas arbeid i Norge. Hun har hørt mange historier fra barn på flukt.

– Det er en sterk historie som går veldig bak og inn hvordan barn opplever det å flykte. Det er en historie jeg kjenner igjen fra andre barn. Vi har hatt flere samarbeidsprosjekter om unger som har flyktet til Norge og har hørt om tap, flukt, redsel og savn, sier Janne Raanes i Redd Barna.

Nå er familien registret under FN som flyktninger.