Flomofre ikke imponert over «ekstrabevilgning»: – Kutt er kutt

Det blir ikke noe av de store pengekuttene til flom- og skredsikring som regjeringa foreslo. Likevel er er det ikke snakk om å øke potten i statsbudsjettet for neste år.

Flom Drangsholt

Familien Pedersen kan aldri flytte tilbake til huset sitt på Tveit i Kristiansand. Tomta blir for kostbar å skredsikre.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

– Dette var viktig for oss sørlandspolitikere å rette opp i. Det er klart det var elendig timing å komme med et budsjettforslag som la opp til store kutt når man nettopp hadde hatt en enorm flom, sier stortingsrepresentant Gisle Meininger Saudland (FrP).

Det vakte sterke reaksjoner da regjeringa nesten halverte NVE-midlene til flom- og skredsikring i kommunene i sitt forslag til statsbudsjett.

«Ekstrabevilgning» på 110 millioner

Flommen på Sørlandet i slutten av september ødela både hus, veier og avlinger. Statsråder fra FrP og Høyre kom til landsdelen for å møte ofrene, og uttalte at det nå var viktig å prioritere penger til nettopp dette.

Få dager etterpå kom altså budsjettforslaget, og flomofrene mente seg holdt for narr.

I det endelige budsjettet fra Høyre, FrP, KrF og Venstre, er 354 millioner satt av til flom- og skredsikring neste år. Det er likevel 10 millioner mindre enn inneværende år.

– Nå har vi fått inn igjen de to postene som var strøket til flom- og skredsikring i regjeringas forslag, og det blir 110 millioner i ekstrabevilgninger, sier Saudland.

Gisle Meininger Saudland

Stortingsrepresentant fra Vest-Agder FrP, Gisle Meininger Saudland sier det var viktig å få inn igjen pengene til flom og skred.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Men er ikke dette et kutt, mer enn en ekstrabevilgning?

– Det kommer vel an på hvem du spør, men det har vært viktig for oss fra Sørlandet å få inn igjen disse pengene.

– Flom kommer igjen, og den kan bli større

I ei hytte på Hamresanden i Kristiansand bor familien Pedersen fremdeles. De mista huset sitt i jordras under flommen, og var blant dem som reagerte kraftig da regjeringa ville fjerne så mye penger til flomarbeid.

– Det er jo bra de ikke kutter så mye som planlagt. Men kutt er kutt, sier Roy Kenneth Pedersen.

Han var også en av beboerne som møtte statsrådene Jan Tore Janner og Terje Søviknes da de besøkte flomofre på Sørlandet. Da fikk han inntrykk av at flomsikring skulle styrkes.

Husras

Familien Pedersen kan aldri flytte tilbake til huset sitt på Tveit i Kristiansand. Tomta blir for kostbar å skredsikre.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

– Det trengs jo heller mer penger. Flom kommer igjen, og den kan bli større neste gang.

Kommunen har gitt beskjed om at familien ikke får lov å bygge opp igjen huset på samme sted.

– Det ville kosta oss altfor mye det vi måtte gjort med tomta. Vi har kjøpt nytt hus lenger oppe i området, sier Pedersen.