NRK Meny
Normal

Flom-offer: Slik gikk det med Marits hus

Marit Grøttelands hus ble hardt rammet da elva gikk over sin bredde i Kvinesdal i helga. Nå står hun med mange andre i kø for å få hjelp av håndverkere.

Stablet saker og ting
Foto: Marit Grøtteland / Privat

Møbler og gjenstander står stablet i flere rom i Marit Grøttelands hus Bruvegen i Kvinesdal. Mye må gjøres i første etasje etter at elva flommet inn i huset.

Marit Grøtteland

Marit Grøtteland ble hardt rammet av ekstremværet «Synne».

Foto: Hans Erik Weiby/NRK

Marit Grøtteland var en av dem som fikk merke uværet "Synne" kraftig. Natt til søndag flommet elva over og inn i boligen. Også to andre hus fikk store vannskader.

– Jeg hadde planer om å feire jul i eget hus men det er lagt på is, forteller Grøtteland til NRK.

Tirsdag var en takstmann i huset og så igjennom bad, syrom, stue, kjøkken, og vaskerom i første etasje.

– Vi har begynt å få ryddet ut av huset litt. Jeg håper snekkerne kan begynne å rive i neste uke, så må det stå å tørke til over jul, forteller Grøtteland.

Grøtteland er sliten etter uværet. Det er mye å gjøre med huset og på utsiden. Den fine hagen hennes fikk også juling av flomvannet.

Kø for snekkere

Grøtteland har ikke bodd så lenge i huset i Bruvegen i Kvinesdal. Og hun sier det er ikke lett å hoste opp snekkere.

Vannet sto opp etter veggene i stua

Vannet sto høyt i stua.

Foto: Marit Grøtteland / Privat

– Det er mange som har fått skader så snekkere er ikke lett å oppdrive, sier Marit Grøtteland som nå må feire jus hos datteren.

Ifølge takstmannen må alt rives innvendig, vaskerommet, kjøkkeninnredningen, kledning og til dels strømelementer må byttes ut. Vannet sto en meter på veggen i første etasje.

Det kommer til å ta flere måneder før huset er i stand. Bare tørkingen tar nesten en måned. I mellomtiden må hun bo hos sønnen sin, og snart i en leilighet midlertidig til huset hennes er ferdig renovert.

Takknemlig for hjelp

Grøtteland er likevel takknemlig etter det som har skjedd. Hun berømmer familie og venner som har stilt opp for henne, spesielt da hun var blaut og kald.

– Da kom en venninne med ullsokker og klær til meg. Og så fikk jeg en banan. Jeg trengte energi da, forteller hun.

Vennene har lånt henne en lagerbygning og varebil og de har vært med å ryddet-