NRK Meny
Normal

Flere dansker i sommer

Fergeselskapene som seiler mellom Kristiansand og Danmark har hatt en markant økning i bestillingene for sommeren.

Color Line og Fjord Line

Både Color Line og Fjordline har fått flere bestillinger til sommermånedene enn det de hadde i fjor.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Ifølge Fjordline har hurtigferjen Fjordcat allerede fått bestillinger som vil gi en økning på 30 prosent i forhold til i fjor.

For Color Line peker også tallene oppover.

– Økningen er på ti prosent. Det er mye med tanke på at skipene stort sett er fulle om sommeren, sier konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Color Line, Helge Otto Mathisen.

Han sier at det er en økning både på inn- og utreiser. Det skal også være tilfelle på fergene mellom Tyskland og Oslo.

– Svak krone lokker danskene

Mathisen tror økningen i reisende til Norge har sammenheng med lav kronekurs. Akkurat nå lønner det seg å være dansk i Norge.

Helge Otto Mathisen

Konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Color Line, Helge Otto Mathisen, bekrefter selskapet har fått flere bestillinger enn det de hadde på samme tid i fjor.

Foto: NRK

At det også er en økning i reisende ut av Norge, forklarer Mathisen med at nordmenn tradisjonelt sett velger det trygge når økonomien er litt usikker.

Daglig leder i reiselivsorganisasjonen «Visit Sørlandet», Heidi Sørvig, er ikke overrasket over fergeselskapenes positive tall.

– Mange dansker har et sterkt forhold til Norge som feriemål. Jeg tror den lave kronekursen utløser en allerede eksisterende lyst til å reise til Norge, sier hun.

Heidi Sørvig

Daglig leder i Visit Sørlandet, Heidi Sørvig, tror også lav kronekurs er en utløsende faktor til at flere dansker velger Norge som feriemål i år.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Økonomisk gevinst

Med gode tall for fergeselskapene, kommer også forventninger om økonomisk gevinst.

Sørvig tror imidlertid ikke at det er Kristiansand som vil få det største utbyttet av at flere dansker velger Norge som feriemål i år.

– Kristiansand er en transitthavn, en inngangsport til Sørlandet. Vi vil få flere danske gjester på Sørlandet, men de vil dra til forskjellige steder, gjerne til campingplasser og hytter. De vil ikke bare bli værende i Kristiansand, sier hun.