- Man vender seg til å få nei

Flere av de 140 som mistet jobben ved Hunsfos Fabrikker i Vennesla, er fortsatt uten arbeid. Det er spesielt vanskelig for dem over 50 år.

Hunsfos-arbeidere uten jobb

Geir Sigurd Kaasa, Harald Sandaker og Edgar Sakariassen (nærmest) er ett år etter Hunsfos-konkursen fremdeles uten jobb.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

Rolf Velle

Leder Rolf Velle i NAV Vennesla sier det er vanskelig å finne arbeid til de ufaglærte som er over 50 år gamle.

Foto: Odd Rømteland / NRK
Hunsfos Fabrikker

Hunsfos Fabrikker i Vennesla gikk i 2011 konkurs. 140 ansatte mistet jobben.

Foto: Odd Rømteland / NRK
Hunsfos-arbedere uten jobb

Geir Sigurd Kaasa og Harald Sandaker møtes på kafé en gang i måneden. Det har de tid til nå, ettersom de ikke har fått jobb etter at Hunsfos gikk konkurs i 2011.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

NAV i Vennesla har brukt millioner for å få alle tilbake i jobb, men det har vist seg å være vanskelig. Det er spesielt vanskelig for dem som har jobbet på Hunsfos siden de var ungdommer, og som i dag ikke har noen formell utdanning å vise til.

– Når man mangler utdanning og annen erfaring, så er det vanskelig å komme inn i en jobbsøkerrolle, sier leder Rolf Velle i NAV Vennesla.

Rundt 20 av dem som mistet jobben i fjor, er fremdeles uten jobb.

– Det som er utfordringen med å være arbeidssøker, er at det er en jobb som krever veldig mye energi. Det å være på hugget med å selge deg selv og få frem positive egenskaper overfor arbeidsgivere, er krevende når man har jobbet på samme plassen i mange tiår, sier Velle.

Hjørnestensbedriften i Vennesla gikk konkurs i 2011, etter økonomiske problemer. Ingen har villet gjenoppta produksjonen.

Har søkt jobber i ett år

Geir Sigurd Kaasa var daglig leder på laboratoriet på Hunsfos. Han begynte på fabrikken da han var 20 år gammel. I dag er han 59 år, og har søkt jobber i ett år, uten hell.

– Jeg har søkt på forskjellige jobber, fra vanlig produksjonsarbeider, vaktmester og montør til litt lenger oppe i systemet, sier Kaasa.

Men han er ikke klar for å gi opp enda.

– Jeg har ikke gitt opp håpet. Man vender seg jo til å ikke bli skuffet når man får nei eller ikke får svar i det hele tatt.