NRK Meny
Normal

Tusenvis valfarter til Sørlandet for å se denne

I juli i år har 3000 betalt for å se laksen svømme i laksetunnelen i Kvås i Lyngdal. Nå kan det gå mot helårsdrift ved Kvåsfossen Naturopplevelser.

Flere tusen vil se laksen svømme i Kvåsfossen i Lyngdal.

Flere tusen vil se laksen svømme i Kvåsfossen. Video: Trond Rafoss.

Kvåsfossen Natursenter i Lyngdal har blitt en populær attraksjon for turister bare etter ett års drift. Neste år åpner et opplevelsessenter og da kan det gå mot helårsdrift.

3000 turister betalte i juni for å se laksen svømme i Kvåsfossen mellom Lyngdal og Hægebostad i det som er en av Norges lengste tunneler på 230 meter.

Bygger Norges lengste laksetunnel

Totalt har 7000 besøkt Kvåsfossen Naturopplevelser siden senteret åpnet. Og det gir grunn til optimisme.

– Vi er veldig fornøyd så langt. Målet er nå å realisere et besøkssenter, sier Trond Rafoss, styremedlem i Kvåsfossen Eiendom.

Trond Rafoss

Trond Rafoss, styremedlem i Kvås Eiendom, er godt fornøyd med besøket så langt.

Foto: Lars Eie / NRK

Helårsdrift

Det er Oddvin og sønnen Osvald Egeland som driver anlegget. De er grunneiere og har rettigheten til selve attraksjonsverdien til det underjordiske anlegget. De stilte grunnen til disposisjon, mens Lyngdal kommune har eiendomsrettighetene til anlegget.

– Vi har konkludert med at det kan bli helårsdrift, forteller Rafoss.

Senteret er ikke ferdig ennå og for at det skal bli lønnsomt må det være mellom 10 000 og 12 000 besøkende i året.

Nå er planarbeidet i gang med et opplevelsessenteret på området til 8 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Laksetunnel

Slik kan et opplevelse-senter se ut

Foto: Ratio arkitekter / Illustrasjonsfoto

Det var i fjor at tunnelen ble åpnet av miljøministeren. Da var det flest lokalt tilreisende som besøkte turistattraksjonen. Åpnet ny turistattraksjon med sløv saks

– I år har de fleste besøkende vært utenlandske turister. Og anlegget er bare markedsført på Facebook og plakater langs veien, opplyser Rafoss.

De har stor tro på at antall besøkende skal øke når anlegget står helt ferdig neste år.

Så langt har anlegget bare vært åpent i sommermånedene og stenges for publikum etter planen 9. august. Da skal den videre byggingen starte.

Spektakulært

I motsetning til andre turistattraksjoner, ønsker eierne seg regn. Ellers tørker fossen og elva ut og laksen har vanskelig for å passere laksetrappa.

I fjor høst etter at anlegget var stengt for turister, opplevde Rafoss laksen på svært nært hold:

– Det var striregn og mye vann. Da oppdaget vi 25 til 30 laks som kjempet om gyteplassene. Det gikk ganske vilt for seg. Det håper jeg flere for ta del i årene som kommer, forteller Rafoss.

Prisen på den 230 meter lange tunnelen, som er en av Norges lengste underjordiske laksetrapp, kom på 15 millioner kroner. Kommuner, fylket, elveeierlaget og privat bidro til finansieringen.

Fisken svømmer i laksetrappa

I fjor fikk de besøkende se gytende laks.

Foto: Trond Rafoss / Privat