NRK Meny
Normal

Flere trenger hjelp i jula

Bare i Kristiansand deler Frelsesarmeen ut 640 esker med mat denne jula. Det er 40 flere enn i fjor. Nytt av året er at flere innvandrere benytter tilbudet.

Gyda Hansen

Gyda Hansen hos Frelsesarmeen i Risør forteller at de deler ut 115 pakker i Risør, Tvedestrand og Gjerstad.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Antallet personer som får en ekstra håndsrekning i jula er økende, og løytnant Kolbjørn Ørsnes i Kristiansand er ikke i tvil om hvilken gruppe som tar imot flest matesker:

– På denne listen vår, hvor vi har 640 navn, er den største gruppen innvandrere og asylsøkere, sier Ørsnes.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Aldri før har Frelsesarmeen på Agder delt ut så mange matesker før jul som i år. Flere og flere av disse er asylsøkere og innvandrere.

For å fylle alle eskene handles det inn mat for om lag 700.000 kroner. Pengene kommer fra Frelsesarmeens julegryte og som gaver fra bedrifter og privatpersoner.

– I eskene er det vanlige husholdningsvarer som man trenger i hverdagen, men også ting som har med jul og gjøre som twist og ribbe. De kan velge mellom ribbe eller kylling, sier diakonarbeider Kari Klingsheim.

Vanskelig å be om hjelp

Mange søker om matesker før jul, men det er også litt blandede mottakelser, forteller Klingsheim:

Julegryte

Mateskene som deles ut betales blant annet av penger Frelsesarmeen får inn i den tradisjonsrike julegryta.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

– Noen går lutnakket og synes dette er veldig vanskelig. Andre har kommet over den bøygen, og tenker at «Ok, jeg tar det imot og er takknemlig for det.» Jeg har veldig respekt for dem. Det kan være ydmykende å be om hjelp, så vi prøver å gjøre det lett for dem, sier hun.

Hjelper på hele Sørlandet

Hos alle Frelsesarmeens avdelinger pakkes det matesker i disse dager. Gyda Hansen i Frelsesarmeen i Risør forteller at de deler ut 115 pakker i Risør, Tvedestrand og Gjerstad.

– Samfunnet vår har blitt så kravstort at det er vanskelig for folk å klare seg med det de har. Vi skal leve opp til et ideal som egentlig ikke eksisterer hos den normale delen av befolkningen, sier Hansen.

Hun synes det er et for stort fokus på ting, og at man skal vise utad hvor bra man har det.

Både trist og fint

Også i Farsund er pågangen stor før jul.

– Vi står ute med julegryta. Da får vi midler inn som vi bruker til matposer til folk som trenger det, både familier og enslige, sier kaptein Hildegunn Sødal.

Hun har vært med på arbeidet i mange år. Hun synes det er trist at det skal være slik at folk må henvende seg til dem før jul, samtidig er hun svært glad for å kunne hjelpe dem som har behov for det.