NRK Meny
Normal

Flere tar toget

Stadig flere tar toget i Vest-Agder. Audnedal stasjon registrerte over 17 000 reisende i 2010. Det er nesten 15 000 flere enn i 2005.

Terje Høyland, Arne Birger Birkeland, Tønnes Seland

Terje Høyland (t.v.) i pendlerforeininga, Arne Birger Birkeland i Audnedal kommunes næringsforum og ordfører Tønnes Seland i Audnedal håper å få enda flere til bruke toget.

Foto: Njål Svingheim/Jernbaneverket

Veksten gjelder ifølge Jernbaneverket også andre stasjoner i fylket. Både Nodeland, Marnardal, Snartemo, Storekvina og Gyland har økende trafikk.

Pendlerforening, næringsliv og kommunene får mye av æren for den store økninga i togbruken.

Terje Høyland

Leder av Vest-Agder pendlerforening, Terje Høyland, gleder seg over at flere tar toget i Vest-Agder.

Foto: Frans Kjetså / NRK

– Da jeg begynte å pendle med toget til og fra jobb i Kristiansand i 1999, var jeg nesten alene her fra Audnedal, sier leder av Vest-Agder pendlerforening Terje Høyland til Jernbaneverket.no.

I 2005 var det registrert 2 400 reisende på Audnedal stasjon. I 2010 var tallet 17 096.

Alle tog stopper

Grunnen til at flere velger toget i «dalstroka innafor» er trolig at det går raskere enn med bil. Fra Audnedal til Kristiansand tar toget 40 minutter, med bil er kjøretida minst det dobbelte.

Arne Birger Birkeland i Audnedal kommunes næringsforum mener toget kan gi Audnedal vekst og kompetanse, ettersom det også bare tar 40 minutter til Moi og to timer til Stavanger.

– Togtilbudet er jo egentlig veldig bra. Vi har åtte avganger i hver retning på hverdager, sier Birkeland.

Før suste også de fleste togene forbi stasjonen. Nå stopper alle tog på Audnedal, slik de også gjør på Nodeland, Marnardal, Snartemo, Storekvina, Gyland, Sira og Moi.

– Det at alle tog stopper og at tilbudet er kjent og enkelt å bruke er også noe av forklaringa på passasjerveksten, mener Birkeland.

Audnedal stasjon

Det er flest passasjerer til og fra Audnedal morgen og kveld, men selv midt på dagen er trafikken økende.

Foto: Njål Svingheim/Jernbaneverket

Har oppgradert stasjonen

For bare få år siden var stasjonsbygningen på Audnedal preget av forfall. Bygningen var i dårlig stand og området rundt stasjonen var helt gjengrodd.

– Vi så faktisk ikke stasjonen fra veien lenger, sier ordfører Tønnes Seland.

Nå har Jernbaneverket gjennomført ei kraftig oppussing av stasjonsbygninga. Området rundt er hogd og ryddet, og det er lagt ny asfalt.

– Vi har også innført utleie av sykler fra stasjonen. Tilbudet gjelder for både bygdefolk og tilreisende, sier Seland.