Størst sjanse til å overleve brystkreft på Agder

Kvinner på Agder har over 40 prosent større sjanse for å overleve brystkreft enn kvinner ellers i landet.

Mammografi

Flere kvinner overlever brystkreft på Agder enn andre steder.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Det påvises store regionale forskjeller i overlevelsesprosenten for brystkreftpasienter, avhengig av hvilket fylke man behandles i. Det påvises i en artikkel fra Tidsskrift for Den Norske Legeforening.

Mens Agder ligger på overlevelsestoppen, er det minst sjanse for å overleve brystkreft i Rogaland. Forskerne klarer ikke å peke på noen spesiell årsak til de store forskjellene, men det har vært flere eksempler på kvinner som har fått gal behandling.

- Det kan være flere årsaker til dette. Både hvor raskt man får medisinsk behandling, ut ifra hva slags screening som blir gitt, ventetiden i helsevesenet, eller medisinsk oppfølging. Det sier asisterende generalsekretær i Den Norske Kreftforening, Ole Alexander Opdalshei.

Video nsps_upload_2009_12_17_19_28_20_1768.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Enda bedre i fremtiden

Kvinner med brystkreft på Sørlandet vil ha større sjanse til å overleve i fremtiden. Nå byttes mammografi-apparatene ved Sørlandet sykehus ut, og overlege Eivind Stenehjem, mener at situasjonen vil bli betydelig bedre med nytt utstyr.

- Dette er veldig viktig. Utstyret vi har nå er gammelt og begynner å svikte, og moderne utstyr har sannsynligvis større sjanse til å oppdage små svulster.

Kreftregisteret ønsker å studere nærmere hvilken type behandling som er gitt til ulike pasienter med brystkreft.