Ble fratatt nettlinje som fungerte godt

Til tross for storsatsingen for å få flest mulig på internett på Sørlandet, mistet nesten 30 abonnenter bredbåndslinja si fra nyttår.

Hus Byglandsfjord

Her var det en god internettlinje, men den ble sagt opp fra nyttår. Ole Harald Landsverk sier det er vanskelig å være selvstendig næringsdrivende med hjemmekontor under slike forhold.

Foto: privat

De 25–30 linjene var ifølge leverandøren ikke lenger lønnsomme, og ble derfor sagt opp.

Linjene gikk fra flere sentraler, som hadde svært få abonnenter..

– Bebyggelse er ønsket i bygdene. Da må det legges til rette for det, sier Ole Harald Landsverk som mistet en nettlinje han var fornøyd med.

Må gå i banken

Landsverk er gårdbruker og skogsarbeider i grenda Dale ved Byglandsfjord. Tre hus står nå uten internettlinje etter at sentralen ved Longerak ble lagt ned.

De får post annenhver dag, og det er dårlig mobildekning.

– Det er frustrerende at det ikke er lagt til rette for å ha et bra nett, siden all kommunikasjon skal skje på nettet, sier Landsverk.

Han har ordnet seg med en mobil nettløsning, som holder til å sende e-post uten vedlegg.

Han må dra til banken for å betale regninger. Offentlige skjemaer lar seg ikke fylle ut på nett hjemmefra, forklarer Landsverk som opplyser at han heller ikke har linje for fasttelefon lenger.

All post fra det offentlige forlanger han derfor å få på gamlemåten i postkassa.

Prosjektets hovedmål er at alle fastboende i Agder skal få bredbånd uavhengig hvor de bor.

Det Digitale Agder / Det Digitale Agder

Ikke lønnsomt

Nettforbindelsen ble fjernet fordi en subsidiert avtale gikk ut. Leverandøren Agder Breiband fant ikke grunnlag for kommersiell drift.

– Noen av sentralene hadde så få kunder at vi tapte penger. Vi er et selskap som skal tjene penger og må se på økonomien, sier daglig leder Toralf Nyheim.

Han påpeker at de opprettholdt tilbudet i nesten ett år lenger enn de var forpliktet til

Kjell Pedersen-Rise

Prosjektleder Kjell Pedersen-Rise i Det Digitale Agder sier at nye tilbud for 2.500 husstander i grisgrendte strøk er på gang.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

– Vi sier ja hvis noen subsidierer, mend et kan ikke være vår oppgave å betale for at folk skal ha bredbånd, sier Nyheim.

Nytt tilbud kommer

Selskapet leverte nettlinje til Landsverk gjennom en avtale med Det Digitale Agder (DDA). Selskapet eies av kommunene og fylkeskommunene på Sørlandet, for å få flest mulig på nett.

Prosjektleder Kjell Pedersen-Rise sier et nytt subsidierte tilbud er på gang, og at det vil omfatte mange av dem som nå mistet nettlinja.

37 bredbåndsprosjekter er under arbeid. De vil omfatte rundt 2.500 husstander neste år.

Landsverk mener dette burde ha kommet før den forrige tjenesten gikk ut.

– Det kan man alltid ønske seg, men det er store prosesser å bygge ut bredbånd, sier Pedersen-Rise.

Han forklarer at det er vanskelig å forutse hvilke områder som har grunnlag til å opprettholde nok påkoblinger.