NRK Meny
Normal

Flere sørlendinger må ha hjelp i utlandet

Forsikringsselskapene opplever i stadig større grad å måtte hjelpe ferierende sørlendinger fordi de blir syke mens de er utenlands.

Øystein Skanke

Øystein Skanke fikk hjerteinfarkt på ferie på Kreta. Han er veldig fornøyd med hjelpen han fikk av forsikringsselskapet.

Foto: Yngve Stiansen / NRK

I løpet av de siste åtte årene, har utbetalingene mer enn doblet seg. Gunnen er at vi reiser mer og oftere enn før.

Uventet hjerteinfarkt

Øystein Skanke fra Lillesand opplevde å få uventet hjerteinfarkt da han var på ferie på Kreta.

– Jeg visst ikke hva slags behandling jeg ville få. Jeg hadde jo ikke vært syk noe særlig tidligere. Defor var det veldig betryggende at jeg hadde forsikringsselskapet i ryggen, sier Skanke.

– Forsikringsselskapet betalte ut 530 000 kroner for meg. Da jeg ble syk i Hellas ble det lagt frem helsekort fra helsekort og forsikringskort. Det ble umiddelbart tatt kontakt med Europeiske Reiseforsikring, og de fulgte da opp alt sammen, sier han.

Stor økning

Forsikringsselskapene betalte ut rundt 110 millioner kroner til ferierende sørlendinger i fjor, ifølge beregninger NRK har gjort. Til sammenligning var det tilsvarende tallet i 2005 rundt 45 millioner kroner.

Emma Elisabeth Vennesland

Emma Elisabeth Vennesland

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen/NRK

– Hovedårsaken til dette er at vi har bedre økonomi, reiser oftere og lengre enn før, også til mer eksotiske reisemål hvor sjansen til å bli syk blir større, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring.

– Vi ser absolutt at det skjer noe ute i verden. Sykehusutgiftene øker betraktelig. Det er en god del flere som transporteres med ambulansefly, da flere flyselskap ikke godtar bårer på sine fly, sier Vennesland.

Dyrere forsikring for risikogrupper

– Vi har lagt inn det i våre prognoser at høyere reisefrekvens vil føre til flere syke i utlandet. Nå er det slik at man må betale for den risikoen man tar, sier Vennesland.

Det betyr at for eksempel eldre og folk med helseproblemer må betale mer enn før.

Men Øystein Skanke, som nå er i ferd med å gjennomføre et treningsprogram på Sørlandet Sykehus etter sitt andre hjerteinfarkt, vil ikke holde seg hjemme i fremtiden.

– Jeg reiser mye til utlandet, og vil fortsette med det når jeg er frisk. Jeg er ikke redd for det, sier Skanke.