Uten strøm siden lørdag: – Begynner å bli litt lei

Rundt 290 kunder hos Agder Energi var ved titiden onsdag formiddag fortsatt uten strøm etter lørdagens strømbrudd. Tonje Helene Fredriksen begynner å bli litt lei, men er takknemlig for gode venner og naboer.

Strømsløst i Froland

Tonje Helene Fredriksen og Trond Amundsen begynner å bli lei av å være strømløse. Siden lørdag kveld har de smeltet snø på stormkjøkken for å få vann i hus.

Foto: privat

«Vi har fremdeles høy beredskap og fortsetter feilrettingsarbeidet for fullt for at kundene som fortsatt er uten strøm får den tilbake i løpet av formiddagen», opplyser Agder Energi onsdag.

Begynner å bli litt lei

Tonje Helene Fredriksen og Trond Amundsen i Gullknappveien på Froland har vært uten strøm siden lørdag kveld klokken 22.

Agderposten omtalte saken først.

Strømløst i Froland

LEVENDE LYS: Tonje Helene Fredriksen sier det er koselig med stearinlys og fyr i peisen. Men hun begynner å bli litt lei av å være avhengig av andres hjelp i hverdagen.

Foto: privat

– Nå begynner vi egentlig å gå litt lei. Vi har det tross alt bedre enn andre som har mistet både mobilnett og strøm. Men vi har verken strøm eller vann, siden vannpumpa trenger strøm, sier Tonje Helene til NRK.

– Vi fyrer i peisen for å holde varmen, og så har vi et stormkjøkken som vi bruker til å smelte snø slik at vi kan få vann til vaske opp, forteller hun.

Takknemlig for gode venner

Hun føler at hun lever på 1950-tallet, men innrømmer at det er koselig om kvelden med fyr i peisen og levende lys.

– Vi bruker så mye stearinlys at nå er det nesten tomt, sier hun.

– Men på dagene er litt stress. Jeg skulle gjerne ha sluttet å være så avhengig av andre. Jeg savner å bruke min egen dusj, vaske egne klær, se på TV og lage mat i komfyren. Vi har fått god hjelp av venner og naboer, det er vi veldig takknemlige for, sier Tonje Helene.

Strømbrudd AGder Energi

Linjeryddere har siden søndag jobbet for å fjerne trær som har veltet over strømnettet. Bildet er fra Vegårshei.

Foto: Anders Martinsen / Agder Energi

Fortsatt sårbart linjenett

Agder-fylkene har vært rammet av strømbrudd siden lørdag formiddag. På det meste var rundt 9.000 husstander uten strøm. Strømbruddene skyldes i hovedsak at det har falt trær over strømlinjene som følge av det store snøfallet.

Tirsdag kveld oppsto det også brann i en transformator i Lillesand.

Det er nå satt ut flere aggregater samtidig som det er foretatt provisorisk opprettingsarbeid flere steder i linjenettet.

Agder Energi advarer om at linjenettet fortsatt er sårbart og at det kan oppstå feil dersom været endrer seg.

«Vi foretar fortløpende permanente reparasjonsarbeider på de steder hvor det nå er provisoriske løsninger», opplyser selskapet.

– Vi fortsetter feilrettingsarbeidet for fullt for at kundene som fortsatt er uten strøm får den tilbake i løpet av formiddagen, opplyser de videre.

Onsdag møtte NRK også John Kvistli på gården sin i Vegårshei. Han har opplevd strømbrudd på fjerde døgnet. Se video:

Fortsatt uten strøm

Misforståelse

Tonje Helene Fredriksen skjønner ikke hvorfor de ikke får strømmen tilbake når de fleste andre i nærheten har strøm nå.

– Jeg tror det må være en misforståelse. Det virker som om de ikke vet hvor de skal sjekke. Det står en transformator like utenfor her, men tror ikke de har sett på det. I går fikk vi melding om at vi skulle ha fått strømmen tilbake, men det hadde vi jo ikke. Men de har lovet at vi skal få strømmen tilbake i dag, sier Tonje Helene håpefullt.

Agder Energi sier til NRK at de skal forsøke å finne ut hvorfor paret ennå ikke har fått strømmen tilbake.

Også i Telemark og Vestfold har det vært problemer med strømbrudd.

Onsdag morgen opplyser Skagerak Energi at rundt 26 kunder fortsatt er uten strøm, flesteparten av disse i Andebu. Selskapet har hyret inn ekstra mannskap for å drive feilretting.