NRK Meny
Normal

Flere kan bli evakuert

Situasjonen i Froland er i kveld forverret og flere mennesker kan bli evakuert, opplyser politiet.

Brann Froland
Foto: Odd Rømteland

Brannmannskaper kjemper i kveld mot flammene på fem fronter. Bebyggelse på Belland, Øvre Lauvrak og Mykland har vært truet av flammene, men 200 personer jobber ut over kvelden og natta for å hindre at den store skogbrannen i Froland skal nå fram til boligområder.

- Nå klokka 21 er ikke bebyggelsen direkte truet, opplyser lensmann Per Juell Larsen til NRK.

Han utelukker imidlertid ikke at flere som er bosatt i nærheten av brannområdet, kan bli evakuert.

- Vi vurderer utover kvelden om vi må evakuere flere beboere, sier Juell Larsen.

I ettermiddag ble beboere i fem hus på Belland evakuert. Tirsdag og onsdag ble beboere i Mykland og Øvre Lauvrak bedt om å forlate hjemmene sine. Tilsammen er 75 mennesker evakuert.

LES: FLERE BOLIGER EVAKUERES

Boliger var igjen truet

Helikopter brann

Slukkearbeidet er ekstremt vanskelig

Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX

Det var tidligere i kveld overhengende fare for at flere boliger kunne bli flammenes rov. Boligene på Belland som tidligere i dag ble evakuert - var truet, ble det opplyst på en pressekonferanse i Froland klokka 19.

Røykutvikling i området er så kraftig at det nærmest er umulig å drive brannslukking fra helikoptre. Fem helikoptere er i aksjon, men på grunn av tett røyk er det nesten ikke mulig å se hvor vannet skal tømmes.

- Kunne vært unngått

Brannsjefen Østre Agder brannvesen, Jan Kongsvik, er kritisk til at det tok for lang tid før helikopter var på plass i Froland. - Hadde vi fått helikopter da vi ba om det på mandag - hadde situasjonen i dag vært en annen, sier Kongsvik.

Han sier brannen i Råde i Østfold først fikk helikopter på grunn av alvorlighetsgraden, og at Froland ble tildelt helikopter først når bebyggelse i Mykland ble truet tirsdag.

Det er stor fare for at det vil brenne i mange dager framover. Omlag 200 personer jobber i kveld intenst med i første omgang å hindre at boliger går tapt.

Største siden krigen.

Hittil er omlag 30 000 mål skog svidd av. Dermed er brannen den største siden andre verdenskrig

Brannen har trolig medført skader for over 30 millioner kroner. Skogbrann koster normalt omlag 1 million kroner per tusen mål, og i tillegg kommer skadene på inntil 15 hytter.

LES: SKADER FOR 30 MILLIONER

.