Hopp til innhold

Føler seg tryggere med kameraovervåking av senga

Stadig flere eldre i Lister innstallerer trygghetspakker med kamera på soverommet og sensorer i senga eller. Slik kan de bo lengre hjemme.

Martin Fjeld
Foto: Lars Eie / NRK

Så langt har 120 eldre fått innstallert trygghetspakker i hjemmene sine vest i Agder siden oppstarten i 2012.

– Ser at jeg er i live

96 år gamle Martin Fjeld bor hjemme i Kvinesdal. Han har overvåkingskamera på soverommet. Dermed kan hjemmesykepleien se på en skjerm hvordan Fjeld har det om natta. Selv føler han overvåkingen som en trygghet.

Trygghetspakke

Om natten overvåker hjemmesykepleien Martin Fjeld ved hjelp av et slikt kamera.

Foto: Lars Eie / NRK

– Da kan de som skal stelle meg og passe på meg se at jeg er i live og ikke ligger her helt stiv, sier Fjeld.

Han er ikke bekymret over at han blir overvåket.

– Men jeg passer på at senga er fint oppredd når jeg ikke ligger der. For de på andre siden kan jo se den, sier han og ler.

Frigjør ressurser

Rådmann i Kvinesdal Camilla Bruno Dunsæd sier beboerne velger selv hva de vil ha.

– Når for eksempel Martin Fjeld har kameraovervåking på natta, betyr det at vi kan bruke mindre ressurser på natta og heller bruke mer på dagtid. Dermed kan vi besøke flere folk når de våkne, sier Dunsæd.

Listerkommunene har god erfaring med trygghetspakker i hjemmene, og det gjør også at folk som Martin Fjeld kan bo lengre hjemme.

Trives hjemme

Fjeld selv mener teknologien er til stor hjelp for eldre.

– Da kan vi bo lengre hjemme. Og så er det billigere for kommunen å slippe å ta folk inn på gamlehjemmet. Jeg trives godt hjemme, og vil ikke på gamlehjemmet før jeg helt nødt, sier Fjeld.

Slik teknologi betyr også mye for kommunen.

– Det er en vinn-vinn-situasjon. Vi snakker med brukerne om hva som er viktig for dem, og så tilkpasser vi teknologien slik at den passer for brukerne. Dermed frigjør vi ressurser, og vi kan fortsatt tilby tilpasset hjelp til de som har behov for det

Siste nytt fra NRK Sørlandet