– Veldig få fastleger og pasienter kjenner til dette ennå, sier overlege ved Sørlandet sykehus, Sverre Steinsvåg.
Grillmat er et sikkert sommertegn, men det er også den blodtørste flåtten.
En tidligere ukjent sammenheng mellom kjøtt og flåttbitt blir nå stadig mer forsket på.
Flåttbitt kan nemlig gi en livstruende allergisk reaksjon hvis du spiser rødt kjøtt etterpå.
Alfa-gal-allergi rammer et økende antall mennesker, og overlegen tror mørketallene er store.
Inger Holyheart fra Arendal gikk i ti år uten å vite at hun var en av dem, og har tidligere fortalt om kjøttallergien sin i Agderposten.
– Jeg føler jeg må ta en for laget og informere om dette så lenge det er så lite kunnskap om det.
Inger Holyheart fra Arendal gikk ti år med udiagnostisert alfa-gal-allergi, og ble svært dårlig av maten hun spiste uten å vite hvorfor.
Foto: PrivatIngen fant svaret
Etter hun ble bitt av flått i 2010, ble livet hennes snudd på hodet.
I 2011 ble hun sykemeldt.
Hun slet med smerter i kroppen, allergiske sjokk flere ganger i måneden, og hadde både ødem og elveblest.
Legene bekreftet senere at dette kunne være potensielt farlige allergianfall og anafylaktiske sjokk.
– De første åtte årene var frustrerende. Da jeg kom på legevakta ble jeg bare en vanskelig pasient, fordi de visste ikke hvordan de kunne hjelpe meg.
I 2017 ble hun ufør. Noe som føltes helt feil for den ellers så arbeidsglade arendalitten.
Et tiår uten diagnose
I ti år visste hun ikke hva de allergiske reaksjonene kom av.
Så ble hun testet for alfa-gal-allergi i 2021, og brikkene falt på plass.
Da gikk det opp for henne hvor galt det faktisk kunne gått.
– Når jeg fikk diagnosen og søkte på nett om alfa-gal og konsekvensene av allergisjokk, fikk jeg angstanfall for første gang i mitt liv. Jeg skjønte at jeg hadde vært nær døden flere ganger.
– Det er spennende i etterkant. Det er sykt å vite hva kroppen kan håndtere, sier hun så.
Lite kjennskap
Nyere forskning på allergien viser at sukkerarten som overføres i bittet fra flåtten, finnes i rødt kjøtt.
– Dette kan kroppen lage antistoffer mot. Når man da spiser rødt kjøtt, kan man få ganske alvorlige allergiske reaksjoner, forklarer Steinsvåg.
Fordi det er en lite kjent tilstand, er tallene på alfa-gal-allergikere mangelfulle, tror han.
– Grunnen til at en del mennesker reagerer på rødt kjøtt, som stadig flere gjør, har lenge vært ukjent. Det handler om pusteproblemer, utslett over hele kroppen og allergiske sjokk som kan være livstruende.
Det kan bety at flere må bytte ut grillkjøttet med andre alternativer.
– Nå er det mye grilling rundt omkring, og det som er litt spesielt er at denne typen allergisk reaksjon ikke kan forebygges ved å varmebehandle kjøtt.
Sverre Steinsvåg er overlege ved øre-nese-hals-avdelingene ved Sørlandet sykehus og Haukeland universitetssjukehus og professor ved Universitetet i Bergen.
Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRKSkiller seg ut
Kjøttallergien skiller seg ut fra andre allergiske reaksjoner på flere områder.
Rådgiver ved Flåttsenteret på Sørlandet sykehus, Harald Reiso, forklarer at man blant annet får en forsinket reaksjon i kroppen.
– La oss si du har denne allergien og spiser rødt kjøtt, så kommer reaksjonen ganske mange timer etterpå. Derfor blir sammenhengen ofte oversett.
I tillegg avtar tendensen til å få en allergisk reaksjon, dersom det er lenge siden du ble bitt.
– Det er ganske ny kunnskap og ble først beskrevet i 2009, sier han.
Kunnskapen om kjøttallergi siver for tiden inn i det medisinske miljøet, kan Reiso bekrefte.
– Når man vet om sammenhengen, vil også flere tilfeller bli oppdaget.
Hei!
Tenkte du på noe spesielt da du leste denne saken eller har tips til noe annet jeg bør skrive om?
Send meg gjerne en e-post!