NRK Meny
Normal

Setter inn ekstra busser 17. mai

I forbindelse med grunnlovsjubileet er det ventet ekstra stor pågang av folk som trenger transport inn til byene 17. mai.

17. mai

17. mai er det flere enn vanlig som skal delta i skoletoget og borgertoget.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

I Kristiansand er busselskapet forberedt på at det er mange som trenger skyss til og fra sentrum. Det sier administrerende direktør for Agder Kollektivtrafikk AS, Siv Wiken.

– Vi har tatt en sjekk på hvilke bydeler som kutter sine lokale arrangement fordi de skal delta på 17. mai-feiringen i sentrum. Bussrutene fra disse stedene er forsterket i forhold til tidligere år.

Ekstra beredskap

I år blir det ekstra folksomt i sentrum, blant annet fordi flere skoler skal delta i barnetoget om morgenen. Bydeler som tradisjonelt har hatt egne 17. mai-tog, skal nå være med i toget i sentrum. Det betyr at flere skal inn til sentrum samtidig, og at det kan bli stor pågang på alternativ transport.

Siv Wiken

Administrerende direktør i Agder Kollektivtrafikk, Siv Wiken sier de har tatt høyde for at det er mange som skal inn til sentrum av Kristiansand 17. mai.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Agder Kollektivtrafikk har laget en egen ruteplan for bussene på 17. mai. Den er sendt ut til husstandene.

– I tillegg har vi ekstra beredskap i tilfelle noen busser skulle bli fulle, sier Wiken.

– Må folk være forberedt på at det kan bli litt venting?

– Det kommer an på den generelle trafikken. Blir det saktegående køer fordi mange kjører privatbiler, vil også mange av bussene havne i disse køene. Da kan det bli litt venting.

– Mer enn vanlig

At mange skal inn til sentrum 17. mai, har også de lokale taxiselskapene merket.

– Det blir en god lørdag, sier daglig leder i Agder Taxi, Hans Tore Sørbø.

Agder Taxi

Agder Taxi har begynt å få inn en del bestillinger til 17. mai.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

De siste dagene har taxiselskapet fått inn en del bestillinger. Noen har også bestilt for lenge siden. Sørbø mener likevel at det ikke skal bli noe problem å få tak i taxi hvis man trenger det.

– Små taxier er ikke noe problem, og selv om noen minibusser allerede er bestilt, så har vi ikke opplevd noe rush av bestillinger.

Ifølge Sørbø er 17. mai spesiell. Mens det på vanlige lørdager er flest kunder om kvelden og natta, er det på 17. mai en jevn pågang hele dagen. Toppen kommer etter borgertoget.

Agder taxi skal blant annet stå for transporten av 17. mai-komiteen og studentkorpset Blæsen.

– Kø vil ramme oss også

Hos Taxi Sør har det også begynt å komme inn en del bestillinger.

– Det er mer enn en vanlig lørdag, og det begynner i åttetiden om morgenen, sier Morten Drøsdal som er ansvarlig for sentralbordet.

Selv om det foreløpig ikke ser ut som om det skal bli noe problem å skysse de som trenger det, er Drøsdal spent på trafikken denne dagen.

– Taxiene kjører på de samme veiene som bilene og bussene. Hvis det blir kø på veiene, vil det også ramme oss på veier der det ikke er kollektivfelt.

Drøsdal råder folk til å bestille taxi i god tid for å unngå å måtte vente.