Hopp til innhold

Flere barn i fattigdom

Stadig flere barn vest i Vest-Agder lever under fattigdomsgrensen og problemet er økende mener fagfolk.

Reidar Hjermann

Reidar Hjermann deltok på konferanse om barns oppvekstvilkår i Farsund tirsdag.

Foto: Mari-Ann Albrektsen / NRK

Det foreligger ikke helt ferske tall og oversikt over problemet, men alle fagfolk mener at antallet fattige barn øker i omfang.

I 2000 bodde det 102 fattige barn i Farsund. I 2006 var dette antallet økt til 155 barn.

Barn og unges oppvekstvilkår i Listerregionen var tema på Dialogkonferansen i Farsund tirsdag.

Barneombudet bekymret

At stadig flere barn i denne regionen lever under fattigdomsgrensen var et av temaene som ble berørt på konferansen.

Barneombud Reidar Hjermann var invitert til konferansen og selv om han ikke kjenner de konkrete tall for denne regionen, bekrefter han at barnefattigdommen her i landet stiger.

– Det som kalles for barnefattigdom, altså den relative fattigdommen i forhold til resten av befolkningen, den stiger jo. Det er ofte problematisk for de barna det gjelder og deres familier, sier Hjermann.

Han sier barn i en fattig familie er et barn som ikke kan delta i samfunnet på like premisser som andre barn på grunn av familiens dårlige økonomi.

– Det er endel ting barna ikke kan være med på, fordi det koster for mye penger. Men mitt inntrykk er at familiene strekker seg langt for at barna skal få mulighet til å delta på ulike ting selv om det koster mye penger, sier Hjermann.

Forfjamset ordfører

– Jeg reagerte med forfjamselse da jeg hørte at antallet fattige barn øker hos oss. Det er ikke lett å se for en ordfører at dette problemet er der.

Det sier ordfører i Farsund, Stein A. Ytterdahl, når han ser tallene svart på hvitt.

- Det er viktig at vi snakker sammen om dette problemet. Det vi nå gjør er å utnytte felles ressurser og utnytte både skolen, barnevernet og hjelpeapparatet til å stå rustet til å ta tak i dette, sier Ytterdahl.