Hopp til innhold

Flere arbeidsledige ber om mat-hjelp

Stadig flere arbeidsledige trenger hjelp til å få mat på bordet. Det opplyser organisasjonen «Hjelp oss å hjelpe» i Vest-Agder.

Elisabeth Thorsen

Elisabeth Thorsen i «Hjelp oss å hjelpe».

Foto: Elise Rønnevig Andersen / NRK

Flesteparten som ber om hjelp er etniske nordmenn, mens få mennesker med innvandrerbakgrunn ber om hjelp, opplyser organisasjonen til NRK.

I fjor fikk over fire hundre personer i Vest-Agder hjelp og så langt i år har 40 personer fått hjelp av organisasjonen.

Elisabeth Thorsen er en av flere som deler ut mat og økonomisk støtte til de som trenger hjelp.

Hun tror at mange arbeidsledige ikke har et støtteapparat som kan hjelpe dem når de mister jobben.

– Pågangen er blitt større siden november i fjor. Folk trenger hjelp til det meste. De trenger mat, tannlege, hvitevarer og hjelp til bursdager. De sier de har hatt god inntekt og at de får problemer når de får mindre inntekt, sier Thorsen.

– De svakeste rammes

Heidy Døsvik

Heidy Døsvik leder Nav i Kristiansand.

Foto: Thomas Sommerset

Nav bekrefter at pågangen også hos dem er stor i forbindelse med at det er mange nye arbeidsledige.

Leder Heidy Døsvik i Kristiansand tror de som sliter mest fra før dyttes nedover når mange nye nå har blitt arbeidsledige. Og at den frivillige organisasjonen merker at oljekrisa får konsekvenser for de svakeste.

– Jeg vil anta at det ikke er de som har mistet jobben i forbindelse med oljen som nå trenger hjelp fra organisasjonen, men de som blir skjøvet litt lenger nedover, fordi andre tar jobbene. Vi må jobbe mer med dem, sier Døsvik.

Heidy Døsvik i NAV.

Heidy Døsvik sier Nav skal hjelpe med det som er mest nødvendig, men at man kan be om hjelp andre steder dersom det ikke strekker til.

– Skal ha nok til mat på bordet

Nav-sjefen sier systemet skal hjelpe alle og sikre at folk har mat på bordet.

– Det er veldig varierende hva man mener er lite penger. Nav har en norm på hva som er et minimum man kan leve for når det gjelder kost og losji. Ligger man under det, skal vi kunne hjelpe, sier Døsvik.

Dersom man er to voksne i en husholdning anslår Nav-sjefen at man får litt over 10 000 kroner i måneden å klare seg på.

Mange av de nye arbeidsledige har opparbeidet seg rettigheter slik at de får dagpenger. Men for mange kan det likevel være vanskelig å få det til å gå rundt, sier Døsvik.

– Jeg forstår at mange har det vanskelig. De har kanskje hatt en inntekt på over en million kroner og har hatt et høyt forbruk. Så må de over på dagpenger, som kan være på mellom 300 000 og 340 000 kroner. Det kan være vanskelig for mange, men det skal sikre at du har mat på bordet.