Kvinne (55) drepte mann (64) - kommunen brøt loven

Flekkefjord kommune brøt loven da en kvinne drepte en mann i en kommunal bolig i november i fjor. Helsetilsynet i Rogaland mener kommunen ikke ga et forsvarlig helsetilbud til kvinnen.

Den drepte i Flekkefjord bæres ut

IKKE FORSVARLIG HELSETILBUD: En 64 år gammel mann ble drept av en 55 år gammel kvinne i et kommunalt bofelleskap Flekkefjord i fjor. Ifølge Helsetilsynet skulle kvinnen aldri ha bodd der.

Foto: Lars Eie / NRK

Fylkeslege Pål Iden

Fylkeslege Pål Iden i Rogaland

Foto: NRK
Vigdis Haugland

– OMSORGSSVIKT: Vigdis Haugland har kjent den drapsiktede kvinnen i over 20 år. Hun sier kommunen ikke har behandlet kvinnen på en god nok måte.

Foto: Lars Eie / NRK

Det var i november 2010 55-åringen drepte den 64 år gamle mannen i et kommunalt bofelleskap i Flekkefjord i Vest-Agder.

Ikke godt nok sikret

Kvinnen ble flyttet fra sin bolig til bofellesskapet. Der ville hun ikke bo og fryktet at noe kom til å gå galt. Pål Iden er fylkeslege i Helsetilsynet i Rogaland og har gransket saken.

– Tilbudet kvinnen fikk var ikke tilstrekkelig i den situasjonen hun var, sier Iden til NRK.no og legger til:

– I flytteprosessen og i dagene etter ble det ikke tatt høyde for reaksjoner som kunne komme. De hadde heller ikke nok personell og sikring rundt kvinnen i den fasen, sier han.

Kvinnen er drapssikta og bor på psykiatrisk institusjon.

Må lære av saken

Statsadvokaten har nå sendt saken over til riksadvokaten for en vurdering.

Saken får ikke konsekvenser for Flekkefjord kommune som ga tjenestetilbudet, men fylkeslege Pål Iden håper kommunen kan lære av den spesielt vanskelige saken.

– Flekkefjord kommune og andre som har jobbet tett rundt denne brukeren har veldig mye å lære av det som har skjedd. Saken i seg selv har vært svært krevende for kommunen og de har gjort et godt arbeid i ettertid, sier fylkeslegen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bolighus Sundegata Flekkefjord

I denne boligen i Sundegata i Flekkefjord ble mannen drept.

Foto: Lars Eie / NRK

Kommunen beklager

Rådmann i Flekkefjord Tone Marie Nybø Solheim beklager utfallet av saken. Politikerne i byen skal diskutere saken i morgen.

– På vegne av kommunen beklager jeg som rådmann det tragiske utfallet denne saken har fått. Det har vært en vanskelig sak og vi forbereder nå en grundig gjennomgang av rapporten med formannskapet i morgen.

– Hva kan dere lære av dette?

– Det er en grundig rapport som peker på forholdene som har vært i saken og nå skal dette kvalitetssikres

Ordføreren har innkalt til et ekstraordinært formannskap-møte for en politisk behandling av rapporten.