NRK Meny
Normal

Fjerde ransungdom pågrepet

Politiet har pågrepet den fjerde etterlyste ungdommen i forbindelse med ransbølgen på Sørlandet.

7 Eleven i Brennåsen i Songdalen

Ranet 7-Eleven: Den sist pågrepne 16-åringen er siktet for ranet på 7-Eleven på Brennåsen i Songdalen natt til 15. juli og et bussran på Hånes i Kristiansand samme natt.

Foto: Åse Røysland / NRK

Politiet i Kristiansand mener de i stor grad har rensket opp i det unge ransmiljøet på Sørlandet.

Meldte seg

For to dager siden meldte den siste etterlyste ungdommen seg for politiet.

Den 16 år gamle gutten er siktet for to ran og har erkjent forholdene. Det forteller etterforskningsleder Jan Nesland ved Randesund politistasjon.

- Den siste personen som har vært etterlyst ble pågrepet for et par dager siden. Han er siktet for ranet på Brennåsen og ranet av bussen på Hånes, sier etterforskningslederen til NRK.

Ranene han sikter til er ranet av 7-eleven på Brennåsen i Songdalen natt til 15. juli og bussranet på Hånes i Kristiansand samme natt.

- Han er også siktet for noen grove tyverier, opplyser etterforskningslederen.

Overlates til barnevernet

Gutten ble løslatt etter avhør med politiet.

- Han har erkjent sin delaktighet og vi har sånn sett ingen grunn til å varetektsfengsle ham nå, begrunner Nesland.

- 16-åringen er foreløpig ikke overlatt til barnevernet, men det vil bli et opplegg der etterhvert, sier han videre.

Ransbølge

Dette er fjerde gang på kort tid at en ungutt i tenårene blir pågrepet av politiet i forbindelse med flere ran på Sørlandet i sommer.

Ungdommene har herjet kristiansandsområdet. I slutten av juli ble to 15 år gamle gutter fengslet og siktet for fire ran - deriblant ranet av Sparebanken Pluss på Rona i Kristiansand.

En 17-åring ble forrige uke pågrepet og siktet for ranet på 7-Eleven i Songdalen. 17-åringen skal også ha hatt en rolle i Rona-ranet.

- Pågrepet de som skal pågripes

Nå har altså den fjerde og siste etterlyste tenåringen meldt seg for politiet, og politiet mener nå de i stor grad har rensket opp i det unge ransmiljøet som har herjet på Sørlandet den siste tiden.

- Når det gjelder de sakene her, så regner vi sakene som henimot ferdig etterforsket. De er pågrepet de som skal pågripes, sier Nesland til NRK.

- Vi har lagt inn store ressurser på å oppklare disse sakene her. Det er saker som er viktige å oppklare, sier etterforskningslederen.

Han peker på alvorligheten i ranene, hensynet til de fornærmede og det å sette et eksempel ved å varetektsfengsle to 15-åringer.

Signaleffekt

Nesland regner med at de forholdsvis raske oppklaringene har den signaleffekten at det skremmer andre ungdommer fra å prøve seg på grove ranshandlinger.

- Det regner jeg med at det har, sier etterforskningsleder Jan Nesland til NRK.