Fjellside har rast i Kvinesdal: – Dette er voldsomme naturkrefter

Det har gått et stort steinras med flere hundre tonn stein i Kvinesdal i Vest-Agder.

Stort steinras i Kvinesdal.

Raset gikk like ved et boligfelt i Kvinesdal. En blokk på 20 tonn stoppet cirka 30 meter fra det ene huset.

Foto: Lars Gunnar Eie / NRK

Raset har gått i området mellom boligfeltet Husefjell og ned mot Åsevegen, og har ført med seg flere hundre tonn med stein.

Beboerne Sven Arne Solberg og Kari Rennestraum bor 30 meter fra der en av de store steinene stoppet. De forteller de våknet ti på seks av et enormt brak.

– Vi trodde nesten det var et jordskjelv, sier Solberg til avisen Agder, som først omtalte saken.

Ras Kvinesdal

Sven Arne Solberg våknet av et forferdelig bråk da fjellsiden raste ut. Steinene stoppet cirka 30 meter fra huset.

Foto: Lars Gunnar Eie / NRK

Der hvor det tidligere var tett skog, har nå store steinblokker lagt det meste flatt. Også fra Husefjell fortelles det om at steinraset kunne høres godt.

– Tidligere kunne vi ikke se ura på grunn av trærne, men det gjør vi nå, forteller Sven Arne Solberg, som har varslet kommunen om raset.

Et ras på opptil 300 tonn

– Vi setter inn en krisestab i Kvinesdal kommune for å vurdere hva vi skal gjøre videre. Vi skal vurdere om evakuering er nødvendig. Raset er flere titalls-meter bredt, og det er nærmere 300 tonn stein som har løsnet fra fjellsiden, sier enhetsleder for teknisk drift i Kvinesdal kommune, Geir Netland.

Geir Netland

Kvinesdal kommune setter inn krisestab. Geir Netland, enhetsleder for teknisk drift i kommunen, skal møte rådmannen og ordføreren for å vurdere hva de skal gjøre videre.

Foto: Lars Gunnar Eie / NRK

Politiet i Agder ber folk holde seg unna steinraset mens kommunenes krisestab følger opp saken.

– Det er viktig at ingen beveger seg i terrenget nær raset ettersom rasstedet ikke er vurdert av geolog ennå, sier operasjonsleder John Repstad.

– Dette er voldsomme naturkrefter

Bjørn Ove Olsen har hus nærmest der raset gikk. Ifølge ham har beboerne i området ventet på at en stor steinblokk skulle løsne fra fjellsiden.

– Dette er voldsomme naturkrefter og det er bare flaks at raset ikke har truffet noen hus. Det kunne fort ha revet ned alle husene her, sier Olsen.

Denne blokken raste

Ifølge nabo Bjørn Ove Olsen er det den markerte steinblokken som utløste raset da den løsnet fra fjellsiden.

Foto: Privat

Sju familier får overnattingstilbud

– Sju familier i boligområdet får tilbud om å overnatte et annet sted i natt, sier ordfører i Kvinesdal Per Sverre Kvinlaug.

Kommunens krisestab er i dialog med NVE, som skal gjøre undersøkelser av raset i morgen. NVE mener det på nåværende tidspunkt ikke er fare for nye store ras.

Det har gått et stort steinras med flere hundre tonn stein mellom Husefjell og Åsevegen i Kvinesdal kommune.