Fjelljentenes tips til høstferien

Høstferien er i gang i store deler av landet. Vi har fått fjellglade turgåere til å dele sine beste toppturer.

Cecilie Storm

Cecilie Storm anbefaler alle å ta seg en tur til klassikeren, Preikestolen, i høstferien.

Foto: Privat

I høstferien er det meldt strålende vær rundt om i landet, spesielt på Sørlandet og Østlandet.

Dersom du ikke vil sitte i sofaen med Netflix hele ferien, men heller vil ta beina fatt, har det vidstrakte Norge noe for enhver smak.

Her har vi samlet turtips fra ivrige fjellgåere fra nord til sør. Jentene i denne artikkelen har det til felles at de jevnlig deler bilder av mektige naturopplevelser til sine følgere på Instagram.

  • Troms

Inger Sjøblom

Inger Sjøblom på toppen av Segla.

Foto: Privat

Inger Sjøblom, @fjelljent, synes det var et vanskelig valg, men endte til slutt opp på Segla.

– En lett tur med spektakulær utsikt som tar pusten fra en, er Segla i Lenvik kommune på Senja. Det er god sti opp fra bygda Fjordgård. Det siste stykket er ganske bratt, men jeg har hatt med sønnen min på seks år, med opp der uten problemer, sier Sjøblom.

–​ Turen for en voksen med normal kondisjon vil vel ta cirka en time, med barn blir det noe lenger. På toppen er det svært luftig og 640 meter rett ned i havet, med helt fantastisk utsikt! Dette er en tur jeg anbefaler på det varmeste til alle som ønsker å gå en lett, men flott fjelltur.

  • Nordland

Line Nilsen Olufsen

Line Nilsen Olufsen på Heia, Verøya.

Foto: Privat

Line Nilsen Olufsen, @lofoten_line, anbefaler alle som har anledning i ferien, å ta seg en tur til Heia, på Værøy.

– Den fineste utsikten jeg kjenner til er fjellet Heia, på Værøy. Øya ligger utenfor Lofotodden, og det tar rundt en og en halv time med ferje ut dit. Turen er en middels vanskelig tur, den er lett å gå, men litt lang for små ben.

– Jeg og barna mine på syv og ti år, bruker mellom en til to timer opp. En får da utsikt over Værøy, men også helt til Røst og Lofoten. Storhavet og kritthvite strender rett under bena våre, det er et vakkert skue.

Kikki Vebenstad

Kikki Vebenstad og vennegjengen på Saksa.

Foto: Privat

Kikki Vebenstad og vennegjengen på seks, fra Sunnmøre, står bak profilen @turvenner.

Turvennene anbefaler en tur til Saksa, som rager hele 1073 meter over havet.

– Utsikten til fjord og fjell er unik og spektakulær, og er derfor vår favoritt blant Sunnmørsalpene. Stien til Saksa er nylig utbedret og steinuren under toppen ble trappelagt av sherpaer i 2015. Det er godt merket sti hele veien, og turen tar rundt fire til seks timer.

  • Sogn og Fjordane

Liv Janne Bell Jonstad

Liv Janne Bell Jonstad med Storehesten i bakgrunnen.

Foto: Privat

Liv Janne Bell Jonstad, har passende nok profilen @fjelluft16 på Instagram, og anbefaler Kvamshesten (1209 m.o.h.), eller Storehesten, som den blir kalt på folkemunne.

– Storehesten, eller Kvamshesten, som det heter på kartet er et av de høyeste fjellene mellom Førdefjorden og Dalsfjorden i Sunnfjord. Fjellet er lett å legge merke til med sin markerte fjellform, som særlig fra sør kan fortone seg som en hestekropp.

– Turen krever at en er litt fjellvant, men anbefales, både for voksne og familier med litt turvante barn. En voksen i normal turform går turen på to til tre timer, en vei. I klart og godt vær er utsikten fantastisk: fra Ålfotbreen i nord, Jostedalsbreen i øst, Sognefjellene i sør, og til øyene og havet i vest.

  • Hordaland

Camilla Young

Camilla Young på Løvstakken.

Foto: Privat

Camilla Young, @camillayoung91, anbefaler spesielt Løvstakken, som er et av de «sju fjell» i Bergen.

– Jeg kan anbefale Løvstakken som topptur. Det er en fin tur med utsikt over store deler av Bergen og omegn. Turen kan startes fra flere steder, blant annet fra Løvstien ved Dammarksplass, Melkeplassen ved Fyllingsdalen, og Bønes. Turen tar rundt en time opp fra Løvstien ved Dammarksplass. Jeg vil si at turen har en middels vanskelighetsgrad.

  • Rogaland

Cecilie Storm og Marte Skrunes Ellingsen

Cecilie Storm og Marte Skrunes Ellingsen på toppen av Preikestolen.

Foto: Privat

Cecilie Storm og venninnen, Marte Skrunes Ellingsen, med det friske profilnavnet @sprekfisene, anbefaler klassikeren Preikestolen.

– Preikestolen er en sikker vinner! En av Norges fineste fjellturer, og helt klart en av mine favoritter. Vi anbefaler dere å beregne god tid, slik at dere kan nyte turen hele veien opp. Mange plasser underveis på turen passer ypperlig til spektakulære skrytebilder på Instagram.

– Turen har middels vanskelighetsgrad, og i høysesongen er det mange turister, men det er absolutt verdt det! Husk å kle dere etter forholdene, og ta med mat som kan nytes på toppen, oppfordrer Storm.

Jentene forteller at du ikke nødvendigvis trenger å gå ned igjen.

– Et ekstra tips er å ta turen enda høyere enn selve «stolen», slik at dere får den i bakgrunnen av utsikten. Nydelig! Liker dere adrenalin, er det mulighet for å ta zipline på vei ned igjen fra «stolen», avslutter hun.

  • Aust-Agder

Maja Odden

Maja Odden fra Arendal, sier at Valåsen passer for store og små.

Foto: Privat

Maja Odden fra Arendal, med profilen @fyrstikkeska, anbefaler store og små, en kort, men fin tur til Valåsen på Flosta.

– Det er den høyeste toppen på øya, men fremdeles en veldig enkel tur på 15 til 20 minutters gange på en skogssti. Turen er helt perfekt for småbarnsfamilier, og ellers andre som har lyst til å reise på en høsttur, men som kanskje sliter med å gå langt til skogs, sier hun.

Plassen er perfekt til å lage bål, og har utsikt mot havet. Man også se både Målen og Møkkalasset fra toppen. Det trenger nemlig ikke være langt og tungt å gå på tur, om man bare er ute etter en koselig stund med familien, og en god opplevelse i naturen.

  • Vest-Agder

Christine Arneberg, @chrar på Instagram, anbefaler folk på Sørlandet å ta seg en tur til Skoræ, Ljosland, en tur på 1041 meter over havet i Åseral kommune.

– Jeg er veldig glad i å gå turer og toppturer både med og uten barn. På denne turen var vi to voksne og tre barn. Vi ville gjerne ha en overnattingstur kombinert med en topptur, forteller hun.

– Vi startet toppturen fra Lakkenstova og gikk på kart og kompass til toppen. Derfra gikk vi på varder og merket tilbake til bilene som sto parkert på Ljosland. Første del av turen til toppen var noe krevende. Nedstigningen på god sti var mye lettere. Det var god utsikt på toppen og flott natur under hele turen, sier hun

Laster kart, vennligst vent...

Det fins mange spennende fjellturer, rundt om i landet.