NRK Meny
Normal

Fiskeforbudet forlenges med 10 år

Tirsdag kveld ble det klart at fiskeforbudet i Tvedestrandsfjorden forlenges med ti nye år. Dette skaper reaksjoner, både positive og negative.

Tvedestrandsfjorden

Det blir ti nye år med vern i Tvedestrandsfjorden.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

Stor uenighet

Det har for tiden pågått en underskriftsaksjon med rett i underkant av 400 underskrifter, der målet er å oppheve alle verneområdene. Andre høringsinnspill viser til at fiskeforbudet kan være dårlig reklame for kommunen. Et siste argument har vært at vernet har liten betydning, siden selen uansett forsyner seg grovt av fisken.

Jan Dukene

Ordfører Jan Dukene representerer Tvedestrand tverrpolitiske liste (TTL).

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Det endelige resultatet i Tvedestrand kommunestyre ble likevel at 19 stemte for videreførelse av vernet, og kun seks stemte imot.

– Alle var enige om en bevaringssone, det vil si ikke bruk av faststående redskap. Diskusjonen gikk på nullfiske inne i fjorden og tillatelse til leppefiske i bevaringssonene, sier ordfører i Arendal Jan Dukene (TTL).

Positive effekter

Havforskere Even Moland og Espen Moland Olsen

Havforskerne Even Moland og Espen Moland Olsen har forsker på utviklingen blant dyrene i fjorden.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

Havforsker Espen Moland Olsen mener at forbudet allerede har ført at det er blitt flere og større fisker i Tvedestrand.

– Som følge av verningen ser vi at overlevelsen har blitt doblet, sa han til NRK.

Motstandere av fiskevernet mener at bedringen av fiskebestanden ikke er et godt nok argument alene, da ingen i nærområdet får nytte av det. Enkelte argumenterer også for at dette er dårlig reklame for kommunen og turismen i byen.

– Det var en god debatt, jeg skal ikke spekulere i hva de som skrev under på kampanjen mener er negativt med fiskevernet, avslutter ordføreren i Tvedestrand.