Firebarnsmor til fitness-NM

Hun er mor til fire, og rektor i Arendal. I februar spurte Mariann Sletten (40) om noen treningstips for å gå ned i vekt. Det endte med NM i Bodybuilding og Fitness.

Mariann Sletten

Mariann Sletten fra Arendal spurte om hjelp til slanking i februar. Lørdag sto hun på scenen i fitness-NM.

Foto: Privat

– Nå er jeg på vei hjem, med sjokolade og is i magen. Jeg har to dager som jeg kan spise hva jeg vil, sier Mariann Sletten på telefon fra Oslo.

Mariann Sletten

Slik så Mariann Sletten ut på scenen under NM i Bodybuilding og Fitness.

Foto: Joachim Pedersen

Lørdag poserte hun på scenen i Oslo konserthus, under NM i Bodybuilding og Fitness. Med andre ord har de siste 9 månedene bestått av alt annet enn sjokolade og is.

– Jeg prøver å spise litt mat jeg har savnet, men det var ikke så godt som jeg hadde husket. Jeg hadde en hamburger i går, men den var ikke særlig god, sier hun.

Nå er målet å spise seg opp i vekt.

– Det er mange som sier: «Å fysj, så tynn du er, Mariann.» Og det ER jeg. Jeg skal ikke være slik som jeg er nå, det er ikke sunt. Men bare for konkurranseformen, så er man der i en periode.

Ville ha slanketips

Det hele startet i februar. Da spurte hun en veileder på et treningssenter om litt ekstra hjelp til å stramme inn magen.

– Ja, reisen min hit er litt spesiell. Jeg begynte å trene i februar for å gå ned i vekt. Jeg spurte Aslaug Lia Pettersen, som driver Atletix treningssenter, om hjelp til å trene målbevisst.

I april hadde Mariann nådd alle sine mål:

– Da jeg hadde nådd alle målene jeg hadde satt meg, spurte Aslaug meg: Hva gjør vi nå da? Nå har du jo nådd målene dine. Og da svarte jeg: Jo, vi kan jo like gjerne dra 40-årskrisa helt ut!

Vi kan jo like gjerne dra 40-årskrisa helt ut!

Mariann Sletten

Dermed ble et nytt mål satt: Å komme til NM i Fitness. Og Mariann fortsatte med hyppig trening og streng diett.

Normalt kosthold, men i faste mengder

– Når jeg sammenligner meg med hva de andre konkurrentene mine har spist, er jeg veldig glad for at den maten jeg har hatt er helt normal.

Mariann Sletten

Mariann Sletten jobber til daglig som rektor ved Eydehavn skole i Arendal.

Foto: Privat

Til daglig jobber Mariann som rektor på Eydehavn skole i Arendal. Og kollegene har fått merke at lunsjen hennes er litt annerledes enn til de fleste andre.

– Jeg har alltid med meg niste. Men jeg spiser jo vanlig mat, som kylling, ris og poteter, ikke noe lavkarbo-greier. Det eneste er at det er veldig riktig plassert i forhold til riktige mengder, sier hun.

Mariann trekker fram en episode der noen syntes direkte synd på henne, på grunn av den strenge dietten.

– Da vi hadde sommeravslutning med jobben, var det noen som synes det var forferdelig at jeg skulle sitte og se på at de andre spiste en eksklusiv ørret-middag, mens jeg satt med min proteinshake, fordi det ikke passet å spise akkurat da.

Men Mariann har lært seg å ikke lenger lystre tunga:

– Jeg spiser ikke en banan fordi jeg har lyst på den lenger. Nå spiser jeg den akkurat når jeg skal ha den.

Ikke rollemodell for danseelever eller barn

Ved siden av jobben har Mariann noen danseelever i Gjerstad. Hun har sagt klart i fra at hennes kropp ikke er noe å sikte seg imot for de unge jentene:

– I denne tiden mens jeg har vært så tynn, har jeg vært veldig bevisst i forhold til danseelevene mine. Jeg har sagt klart i fra om at jeg i en konkurransemodus, og at dette ikke er til etterfølgelse. Den fettprosenten jeg har nå er ikke sunn, sier Mariann.

Hun tilføyer at hun også er åpen og tydelig i forhold til sine fire barn hjemme.

– Det er ganske lett å forholde seg til et vanlig familieliv, og dette går ikke ut over andre. Jeg bruker ikke masse vitaminer, for jeg spiser så ren og sunn mat hele veien. Det eneste kosttilskuddet jeg tar er tran!

God støtte fra ektemann

Mariann Sletten og Kristian Moheim

Mariann takker sin mann Kristian for god støtte mot slutten av treningen mot NM.

Foto: Privat

Mariann innrømmer at den siste tiden mot NM har vært ekstra tung:

– Mine nærmeste har nok måttet trå litt varsomt i det siste. Ikke minst min mann, som har støttet meg og pushet meg på de tyngste dagene. Dette målet var mitt, men jeg deler «seieren» med min fantastiske mann, sier hun.

– Er fitness noe du vil anbefale andre?

– Jeg kan i alle fall anbefale folk å sette seg mål for treningen. I fjor deltok jeg i triatlon, og fikk spørsmål om jeg ikke ville det i år igjen. Men når valget sto mellom å komme svett og fæl i mål, eller å stå og stråle på en scene, var det ikke så vanskelig å velge, ler hun.

Startet treningsblogg

Mariann kom ikke videre til noen finale i NM. Men hun nådde likevel sitt mål:

– Jeg nådde mitt mål ved at jeg hadde gått ned så langt ned i fettprosent som jeg skulle, og klarte å finne min maksimale form. Men siden jeg ikke har holdt på med dette så lenge, hadde jeg ikke nok muskelmasse for å slå godt an i klassen, sier hun.

Nå har 40-åringen startet blogg på internett, der hun skal dele tanker og erfaringer med treningen sin. Nå er neste mål å oppnå en NM-plassering i 2014. Men først vil hun ha et par år til å bli litt større i kroppen.

– Folk sier at jeg må ha en veldig vilje som klarer dette, men det er ikke noe jeg har hatt i utgangspunktet. Den har uviklet seg underveis. Men det er ikke lett å gjøre noe slikt som dette alene. Det er viktig å ha andre å prate med. Selv om du betaler litt for det, koster det mye mindre enn den maten jeg spiste før, sier en godt fornøyd Mariann Sletten.

Vegårsheiing ble norgesmester

Jørn Pettersen, som driver Atletix sammen med Marianns treningsveileder Aslaug, tok for øvrig flere medaljer lørdag.

I tillegg til å bli norgesmester i sin klasse, tok han også gull i overall, classic og ble nummer 3 i bygging veteran. Dessuten fikk han premie for beste posør.

Pettersen går nå videre til nordisk mesterskap i fitness.

Jørn Pettersen

Jørn Pettersen fra Vegårshei gikk helt til topps i fitness-NM, blant annet for beste posering.

Foto: Joachim Pedersen