Fire tigere født i Dyreparken

Den sibirske tigerhunnen Boonya fødte fire velskapte tigerunger natt til 17. mai i Dyreparken.

Fire tigere er født i Kristiansand Dyrepark.

Her dier Boonya firlingene i Dyreparken. Fødselen skjedde natt til nasjonaldagen.

Dette er tredje gang at det fødes sibirske tigere i parken.

– Jeg tror Boonya egner seg veldig godt som mor. Det siste døgnet har jeg fulgt med henne og barna på overvåkningskamera, og hun passer veldig godt på dem. Hun vasker dem og gir dem mat. Ungene virker sunne og friske, sier Hilde Sangesland Strædet til NRK.no.

Boonya

Boonya kom til Dyreparken i Kristiansand 13. februar 2013. Både Boonya og hannen Ulysses er en del av et internasjonalt bevaringsprogram.

Foto: Dyreparken

– Veldig lettet

Det var hun som først oppdaget at Boonya hadde blitt firebarnsmamma. I flere dager har dyrepasseren stått opp på natta for å sjekke om den fire år gamle sibirske tigeren har født.

– Først så jeg ingenting, men Boonya har hatt en tendens til å legge seg bak en stubbe i rommet. Det var først da jeg kom på morgenen at jeg så at det lå tigerunger i buret. Jeg var veldig lettet da alt så fint ut, sier Strædet.

17.mai ble en festdag av de sjeldne i Dyreparken i Kristiansand. For natt til nasjonaldagen ble fire sibirske tigerunger født.

VIDEO: Se reportasje om de nyfødte tigerungene.

– Perfekt tid

Hun tror fødselen skjedde en gang mellom klokken 04.30 og 07.00 natt til 17. mai. Boonya inngår i et internasjonalt avlsprogram for sibirske tigere og ble paret for to år siden. Da ble hun ikke drektig.

– Jeg tror dette var en perfekt tid for henne å få barn. Nå har hun blitt mer voksen og er i stand til å ta seg av ungene på en god måte, sier Strædet.

Hun sier det alltid er en risiko for at foreldrene støter barna fra seg, eller i verste fall tar livet av dem etter fødselen. Mange unge tigermødre kan også være forvirret og kan ikke makte «småbarnstiden».

– Foreløpig ser det ut som om morsinstinktet er slik det skal være. Helt siden fødselen har fire år gamle Boonya passet godt på ungene sine. Hun holder dem samlet, slikker på dem og ammer dem, sier biolog Helene Axelsen.

Hun konstaterer at alt er vel med både mor og barn.

Tiger Boonya

Sibirsk tiger er klassifisert som kritisk truet på IUCNs rødliste. • Tigere føder vanligvis 2-4 unger i et kull.

Foto: Dyreparken

– Paret seg i fjor

Fødselen kom ikke som noen stor overraskelse. Dyrepasserne observerte at Boonya og Ulysses paret seg i fjor, og håpet på det beste. Boonya har hatt en tydelig voksende mage, og er blitt overvåket nøye de siste ukene.

I tiden fremover vil Boonya og ungene holdes skjermet for at de skal få mest mulig ro, og uten at faren Ulysses får hilse på med det første.

– En tigerfødsel er veldig stas for oss. Det har bare skjedd to ganger tidligere i Norge, og aldri tidligere er det født et kull på fire, sier administrerende direktør Per Arnstein Aamot i Dyreparken.

Boonya bærer med seg en dramatisk historie. Hun ble født i Novosibir av en mor som levde i villmarken. Moren gikk imidlertid i en ulovlig snare som var satt opp av krypskyttere, men ble funnet av skogvoktere før skytterne fant henne.

Hun var for syk til å tilbakeføres til naturen og ble dermed tatt hånd om i en dyrepark. Her fødte hun Boonya og en rekke andre tigerunger.

Nett-TV:

Opptak av parring med Boonya og hannen Ulysses.