NRK Meny
Normal

Fire tatt for fleinsopp-spising

Fire ungdommer ble pågrepet av politiet i Vågsbygd i Kristiansand natt til søndag etter å ha spist fleinsopp. En av ungdommene ble tatt med til legevakt på grunn av hallusinasjoner.

Fleinsopp

Slik ser fleinsopp ut. (arkivfoto)

– Vi ble oppringt av en tipser som fortalte oss at han hadde hørt rop om hjelp fra et skogsområde. Da vi kom til stedet fant vi fire ungdommer som hadde spist fleinsopp. En av dem var inne i en slags psykose og ble tatt med til legevakta.

Hans Jørgen Beckmann

Hans Jørgen Beckmann i politiet advarer mot spising av fleinsopp.

Foto: Kjell Pedersen / NRK

Det forteller leder av uro- og narkotikaavsnittet ved Agder politidistrikt, Hans Jørgen Beckmann, til NRK.

De fire var to menn, 21 og 22 år gamle, og to kvinner, 20 og 21 år gamle.

De to mennene ble tatt med til legevakta og deretter overført til politiarresten, mens de to kvinnene ikke ble arrestert.

– Spesielt den ene unge mannen var tydelig påvirket av å ha spist fleinsopp og han ble tatt med til lege for undersøkelse. Etter undersøkelsen ble han overført politiarresten. Vi ville jo følge litt nøye med på han i den situasjonen han var i, sier Beckmann.

Fleinsopp-spising er ikke noe nytt fenomen:

Bøtelagt

– De to mennene er bøtelagt for forholdet og har vedtatt en bot på 3000 kroner hver. De to kvinnene vil nok også bli bøtelagt i ettertid. Det er nemlig forbudt å spise fleinsopp, sier Beckmann.

Han advarer mot å spise soppen, da den kan gi et forvrengt virkelighetsbilde.

– Fleinsopp er et hallusinogen. Sanseinntrykkene blir helt forvrengt og spising av soppen kan være dødelig ved inntak av store mengder, sier Beckmann.

Ikke et stort problem

Politiet vil ikke karakterisere spising av fleinsopp som et stort problematisk ungdomsfenomen i Kristiansand.

– Fra tid til annen kommer vi bort i ungdommer som har spist denne soppen, men det er ikke noe stort og omfattende problem i ungdomsmiljøene, sier Beckmann.