Finn.no forbyr salg av populære billetter

På grunn av høy svindelrisiko har markedsplassen Finn.no startet med å hindre videresalg av billetter til de mest ettertraktede konsertene og festivalene.

Palmesus

Festivalen Palmesus selger ut alle billettene et år i forveien, noe som fører til økt grad av svartebørs.

Foto: NRk

Videresalg av billetter mellom privatpersoner har i lang tid foregått på Finn.no. Men på grunn av useriøse aktører har Finn.no i samarbeid med konsert- og festivalarrangører satt en stopper for salg av de mest populære billettene.

– Vi har sett at det til tider har vært salg av falske billetter, og at folk selger billetter som allerede er solgt. Derfor tillater vi ikke salg av billetter til Palmesus og flere andre festivaler, sier Geir Petter Gjefsen, leder for forbrukertrygghet i Finn.no.

Markedsplassen har nettopp besluttet å forby videresalg av billetter til Rammstein-konserten til sommeren. Det samme gjaldt for Justin Bieber- og Eminem-konsertene.

Bryter svartebørsloven

I Norge er det ifølge svartebørsloven ikke lov å selge billetter for en høyere sum enn den opprinnelige billettprisen. Gjefsen forteller at mange bryter svartebørsloven uten at politiet gjør noe med det.

– Derfor er vi bedre tjent med at videresalg forbys hos oss, sier han.

Jonas Prangerød er PR-sjef for Øyafestivalen. Han oppfordrer alle som er på jakt etter billetter om å ikke kjøpe av mennesker man ikke kjenner.

– En god del kommer med ugyldige billetter, og i sommer var det overraskende mange som hadde betalt for billetter de aldri mottok, sier han.

Finn.no stopper billettsalg

Norges største markedsplass støtter ikke lenger videresalg av populære konsertbilletter på grunn av den høye risikoen for svindel.

Foto: Utklippsfoto / Finn.no

Ble utsatt for organisert svindel

Festivalsjef i Palmesus, Leif Fosselie, forteller at Palmesus er i en særstilling ettersom festivalen selger ut alle billettene ett år i forveien.

– Etterspørselen er mye høyere enn tilbudet og da øker også graden av svartebørs. Vi har hatt tilfeller av organisert svindel. Vi forfølger synderne så godt vi kan og det ender ofte opp med politianmeldelser.

Har svindelen påvirket billettsalget?

– Nei, tvert imot. Svartebørs er først og fremst et symptom på at arrangementet er svært ettertraktet, sier Fosselie.

Utvikler et tryggere alternativ

Daglig leder i Ticketmaster Norge, Kristian Seljeset, mener det er på høy tid at noen tar ansvar for å skaffe en sikrere markedsplass.

– Vi jobber med å utvikle en tryggere løsning på Ticketmaster.no, der man trygt kan kjøpe og videreselge billetter. Der skal det blant annet ikke være lov å videreselge billetter for en høyere sum enn den opprinnelige prisen. Dette alternativet satser vi på at skal være klart i starten av 2019, sier Seljeset.

– Hva bør folk som kjøper og selger billetter være oppmerksomme på frem til da?

– Å kjøpe billetter av folk som ikke vil legitimere seg, eller som krever betaling gjennom anonyme betalingstjenester, bør man holde seg langt unna, sier han.