NRK Meny
Normal

Hvem er de smarteste 10. klassingene?

I kveld er det klart for den store finalen i Klassequizen.

Klassequiz-finalen

I kveld klokka 19.55 er disse klare for dyst i den store Klassequiz-finalen.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Klassequiz finalen

Finalesendinga av Klassequizen er en kjempestor produksjon. Mange kamera, mye lys og lyd og mange folk i sving.

Foto: Eirin Larsen / NRK
Klassequiz-finalen

Christina Høvik Nilsen, Vegard Rakkestad og Simen Nævestad fra Lyngmyr skole i Tvedestrand representerer Aust-Agder i den store finalen

Foto: Eirin Larsen / NRK
Klassequiz-finalen

Viggo Naterstad, Jan Tore Andersen og Bjørnar Bjelland fra Lyngdal ungdomsskole representerer Vest-Agder i den store finalen.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Alle ungdomsskoler i landet har blitt invitert til NRKs store kunnskapskonkurranse for tiendeklassinger.

I hvert fylke har distriktskontorene gjennomført innledende runder og lokale finaler for å finne en lokal vinner. Nå skal de smarteste tiendeklassingene i hvert fylke møte hverandre i den nasjonale finalen.

Finalen sendes på NRK1 i kveld klokka 19.55.

En opplevelse

I fjor var Fiskå skole fra Kristiansand svært nær å stikke av med seieren. Bare ett fattig poeng gjorde at de måtte ta til takke med andreplassen.

Fra Agder er det i år elever fra Lyngmyr skole og Lyngdal ungdomsskole som skal i ilden.

– Det har vært veldig gøy å være med på dette. Det er en opplevelse som man kan tenke tilbake på senere. Vi har fått et godt innblikk i hvordan man lager TV, som vi elles ikke hadde fått, sier Simen Nævestad.

– Vi har det veldig fint her. Det er et fint sted og mye bra folk, så vi har hatt det veldig gøy her, sier Vegard Rakkestad.

– Ja, det er veldig gøy å være med på dette. Men det tar litt lengre tid enn man skulle tro, sier Christina Høvik Nilsen.

– Det blir en lang dag, men man forstår det, for det er mange folk som skal få det til og mye utstyr som skal være oppe å gå, sier Nævestad.

Imponert over nivået

Programleder Selda Ekiz er dypt imponert over kunnskapsnivået på elevene.

– Jeg er ekstremt imponert over hvor mye de kan. Da jeg leste spørsmålene, sleit jeg. Man glemmer ting når man blir litt eldre, tror jeg. Men disse elevene kunne jo masse. Jeg er kjempeimponert, sier Ekiz.

Gjør klar tacoen

Også Klassequizens far, Håvard Raustøl fra NRK Sørlandet, er imponert, og gleder seg til lørdag kveld.

– Ja, jeg gleder meg veldig. Dette er god underholdning, så det er bare å gjøre klar taco- eller pizzabuffeten i de sørlandske hjem. Det som startet i det små, er blitt veldig stort, sier Raustøl.