Håper på bachelor i filosofi

Filosofi er i skuddet på Universitetet i Agder. Nå håper professor på bachelor i filosofi.

Paul Leer Salvesen

DRØMMEREN: Professor Paul Leer-Salvesen med skulpturen «Drømmeren» på Bystranda i Kristiansand i bakgrunnen.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Årsstudiet i filosofi ble opprettet i 2007 med 25 studieplasser fra høsten 2008. I 2011/12 var det 28 studenter.

Siden har det eksplodert. I 2012/13 var det 90 studenter og i 2013/14 er det 72 studenter.

– Hvem er vi?

– Filosofi er fascinerende fordi du går inn i en tradisjon og stiller de samme spørsmålene som folk har stilt i flere tusen år i vår kulturkrets: hvem er vi, hvor kommer vi fra, hvordan skal vi tenke for at det skal være klart og sammenhengende, sier professor Paul Leer-Salvesen – ved Institutt for religion, filosofi og historie

– Det er også en reaksjon blant de unge mot at alt skal være så nyttig, straight og kommersielt. Det er veldig spennende å se unge mennesker som hiver seg over disse spørsmålene, sier Leer -Salvesen.

– Filosofi er i støtet. Det er som en slags motreaksjon mot materialismen. Folk vil igjen ha «the real thing» i mange sammenhenger. Flere store arbeidsplasser, som Aker Solutions arrangerer filosofi-kafé, sier professoren.

Sterk posisjon

I løpet av 2015 vil universitetet få svar på om de kan starte opp med en bachelorgrad i filosofi.

– Som en mindre del av andre fag har filosofi hatt en ganske sterk posisjon på universitetet, men det har vært mye diskusjon om vi skal utvide filosofisatsingen, sier han.

Han legger til at på det som er Norges fjerde største universitet bør humanistiske fag som filosofi stå sterkt.

– Håpet er at yrkesutdanningene skal ha med seg filosofien som en sentral del. Slik at vi får gode sykepleiere, gode økonomer og gode lærere som samtidig kan litt om etikk og filosofi. Det er det mulig å få til, sier Leer-Salvesen.